Avertisment lansat de Banca Centrală Europeană în privința riscurilor la care este expusă economia blocului comunitar

  • 29 Mai 2019 12:39
Avertisment lansat de Banca Centrală Europeană în privința riscurilor la care este expusă economia blocului comunitar

Pe fondul dificultăților economice din zona euro, stabilitatea financiară este supusă unor riscuri în creștere, a transmis miercuri Banca Centrală Europeană (BCE), indicând o listă lungă de vulnerabilități, de la bule imobiliare, la datorii mari guvernamentale și Brexit, scrie Rador.

Ritmul creșterii economice din 19 state din cadrul blocului comunitar european a scăzut rapid în ultimul an, iar un război comercial mondial ar putea afecta și mai tare mediul de afaceri, crescând riscul de deteriorare a volatilității piețelor. "Provocările la adresa stabilității financiare cresc", a menționat BCE în raportul său bianual legat de stabilitate.

"Dacă se materializează riscurile, care sunt în creștere, costurile financiare pentru statele vulnerabile ar putea să crească, ceea ce ar duce la apariția unor îngrijorări legate de sustenabilitatea datoriilor". Subliniind îngrijorările BCE, se așteaptă ca UE să declanșeze săptămâna viitoare măsuri disciplinare împotriva Italiei pentru încălcarea reglementărilor fiscale ale blocului comunitar.

"Lipsa disciplinei financiare, amânarea reformelor fiscale și structurale sau chiar anularea unor reforme aplicate în trecut ar putea declanșa din nou presiuni la adresa unor state mai vulnerabile", a menționat BCE, fără a face referire la Italia, însă făcând aluzie la majorarea primelor de risc italiene.

BCE a anunțat că băncile ar putea genera o rentabilitate a capitalului propriu de aproximativ șase procente în următorii doi sau trei ani, o mare parte dintre instituțiile de creditare nefiind în măsură să asigure profiturile de 8-10 procente cerute de investitori. BCE a mai avertizat asupra faptului că piețele imobiliare rezidențiale prezintă semne de supraevaluare moderată.

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău