Averile celor care decid tarifele la gaze în R. Moldova (Revista presei)

  • 13 Noiembrie 2015 12:22
Averile celor care decid tarifele la gaze în R. Moldova (Revista presei)

Revista presei din 12 noiembrie

Noile tarife la lumină au scos zeci de oameni în stradă, titrează Jurnalul. Astfel, a doua seară la rând manifestanții din Piața Marii Adunări Naționale înarmați cu torțe și lozinci antiguvernamentale au protestat în fața sediului Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și au mărșăluit pe mai multe străzi din capitală. După ce ziua aceștia au pichetat Curtea de Apel Chișinău fiind nemulțumiți de rezultatele investigației privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, seara manifestanții au mers printre blocurile locative, îndemnând astfel și alte personae să li se alăture.

Ziarul de Gardă scrie despre averile celor care decid tarifele la gaze în Republica Moldova. Potrivit publicației, oficial, majorarea tarifelor la energia electrică îi va afecta și pe cei patru directori ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, instituție care le-a aprobat. Și asta pentru că cel puțin doi dintre aceștia locuiesc în imobile de lux, taxele de întreținere a cărora, în noile condiții, vor crește simțitor. Pe de altă parte, salariile celor patru directori, de peste 50 de mii de lei pe lună, dar și afacerile pe care le gestionează în paralel, îi vor ajuta, probabil, să treacă, fără prea mare efort, peste aceste scumpiri.

Ambițiile personale și interesele de grup depășesc problemele noastre lumești, constată Adevărul. Ion Mischevca remarcă în ziar că dânșii trăiesc în „politicosferă”, unde își fac meandrele după bunul lor plac. Autorul nu crede de exemplu că pe liberal-democrați i-ar interesa  pericolele perpetuării instabilității social-politice, la fel cum nu i-a interesat pe democrați consecințele subordonării instituțiilor de drept și ale păstrării sistemului comunist. Intransigența foștilor parteneri de coaliție i-a pus într-o situație ingrată. Pe de o parte, nici Ghimpu, nici Leancă nu-și doresc să facă vreun pact cu diavolul, dar, pe de altă parte, nu-și permit să cedeze puterea forțelor revanșarde.

Platforma DA își face partid politic, anunță Adevărul. Potrivit unuia dintre liderii platformei „noua formațiune politică va fi un rezultat al presiunii străzii. Oamenii ne întreabă de ce nu formăm un partid politic, care să lupte cu adevărat cu corupția. Vom forma un partid politic în timpul apropiat și-l vom înregistra la Ministerul Justiției. Clasa politică de la guvernare nu a ținut cont de revendicările protestatarilor. Igor Boțan, un alt membru al Platformei „DA”, a precizat că nu toți cei din Platformă vor adera la noul proiect politic. „Odată cu crearea partidului, apele se despart. Platforma „DA” va rămâne în continuare o organizație civică, ce va supraveghea politicul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău