Averea celor trei noi miniștri din Guvernul Recean (Revista presei)

  • 18 Iulie 2023 09:51
Averea celor trei noi miniștri din Guvernul Recean (Revista presei)

Ziarul de Gardă scrie un articol despre averea celor trei noi miniștri din Guvernul Recean, care au fost investiți în funcții luni, 17 iulie.

Dan Perciun, noul ministru al Educației și Cercetării, licențiat în științe politice, psihologie și sociologie, Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, conform declarației sale de avere a ridicat anul trecut un salariu net de puțin peste 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova, dar și 248 de mii de lei sub formă de „indemnizații neimpozabile pentru transport și pentru îndeplinirea obligațiunilor de serviciu, inclusiv pentru salarizarea unui asistent”. Tot anul trecut, Dan Perciun a primit 3000 de GBP (peste 70 de mii de lei, n.r.) de la tatăl lui sub formă de donație. Ministrul Educației și Cercetării deține câte  jumătate din două apartamente de 78 de metri,  care ar valora 480 000 de lei și respectiv 630 000 de lei.

Adrian Efros, noul ministru al Afacerilor Interne, a ridicat în 2022 un salariu de 389 307 de lei de la Marele Stat Major al Armatei Naționale. Familia Efros deține două terenuri agricole, un intravilan, o casă de 100,3 metri pătrați.  În 2021, familia Efros a dobândit un autoturism de model Skoda Fabia care ar valora 5500 de euro.

Andrei Spânu, revenit la cârma Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale după aproape șase luni,  a ridicat 359 577 de lei de la Minister în calitate de salariu și rambursare costuri deplasări de serviciu peste hotare. Familia Spînu deține patru terenuri agricole și două intravilane, jumătate dintr-o casă de 125 de metri pătrați care ar valora 4,7 milioane de lei, are în proprietate un autoturism de model Audi Q5, care ar valora 380 000 de lei, precum și un autoturism de model Volkswagen Tiguan care ar valora 27 000 de dolari, se arată în articolul jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă.

Anctorupție.md scrie despre Marina Tauber, deputata neafiliată după radierea partidului Șor prin decizia Curții Constitionale, învinuită în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”.

Procurorii declară că douăzeci de martori sunt gata să ofere informații care ar confirma faptul că aceasta ar fi fost implicată direct și indirect în finanțarea ilegală a partidului Șor. Pe de altă parte, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins demersul acuzatorilor, care au cerut prelungirea măsurii de arest la domiciliu, astfel că, în următoarele 60 de zile, Marina Tauber se va afla sub control judiciar, așa încât Marina Tauber a scăpat  de dispozitivul de monitorizare, potrivit jurnaliștilor de la Anticorupție.md.

Initiative for Peace publică azi un articol de analiză despre acordul privind exporturile cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră din care Rusia a ieșit ieri. Autorii explică ce înseamnă Inițiativa privind Exportul de Cereale prin Marea Neagră.

”Din prima zi de război flota rusească a blocat porturile ucrainene, respectiv navigația din și spre aceste porturi. În consecință au fost blocate și exporturile de cereale ucrainenei. În iulie 2022 ONU și Turcia au mediat un acord prin care Moscova a permis folosirea acestor porturi exclusiv pentru exporturi de grâne. Un centru comun de coordonare înființat la Istanbul verifica încărcăturile pentru a se asigura că acest coridor umanitar maritim deschis de ruși nu este folosit decât pentru cereale” se arată în articolul care face referire și la motivele pentru care Rusia a decis să iasă din acest acord.

”Lista revendicărilor nesatisfăcute timp de un an de implementare a Inițiativei nu este lungă – ridicarea parțială a sancțiunilor internaționale, în primul rând reconectarea la SWIFT pentru băncile rusești. Adițional în ultima jumătate de an Moscova a formulat câteva pretenții care au generat un fundal informațional anxios.  Se insinua că ucrainenii ar folosi coridorul umanitar pentru a ataca ținte „pe teritoriul Federației Ruse”, inclusiv podul Kerch, și că partea leului din grânele ucrainene ar ajunge în Europa și nu în țările înfometate din Africa”

Creșterea prețurilor va fi anihilată pentru fermierii noștri de grâul ucrainean, iar în lipsa coridorului maritim sarcina pe infrastructura de transport moldovenească va crește, nu neapărat însoțită de creșterea veniturilor la buget, concluzionează experții de la Initiative for Peace (I4P) cu privire la impactul pe care întreruperea acestui acord îl va avea asupra Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău