Aveam încredere totală în Justiția din România, a declarat jurnalistul turc, Kamil Demirkaya

  • 14 Decembrie 2018 12:40
Aveam încredere totală în Justiția din România, a declarat jurnalistul turc, Kamil Demirkaya

Jurnalistul Kamil Demirkaya a declarat vineri, după ce Curtea de Apel București a respins cererea de extrădare emisă pe numele lui de autoritățile din Turcia, că a avut încredere "totală" în Justiția din România, subliniind că a primit foarte multe mesaje de susținere.

"Sunt foarte fericit, foarte bucuros. Aveam încredere totală în Justiția din România și astăzi Justiția ne-a confirmat acest lucru. Colegii mei ziariști din Turcia nu sunt la fel de norocoși ca mine. Conform statisticilor internaționale, în momentul de față, sunt 326 de ziariști întemnițați, iar mai mult de jumătate - 174 - sunt în temnițele din Turcia.

Noi ne iubim țara, dar nu ne-am dorit ca țara să ajungă în starea în care se află acum. În toată această perioadă, de la declanșarea acestei proceduri (de extrădare - n.r.), colegii din mass-media din România ne-au ajutat foarte mult, au privit cu interes acest subiect. Am văzut acest ajutor reciproc și solidaritate, care s-a manifestat atât la nivelul jurnaliștilor din România, dar și la nivelul societății civile și al populației. Am primit foarte multe mesaje de susținere", a spus Demirkaya pe holurile instanței.

El a susținut că acuzațiile pe care i le aduc autoritățile din Turcia sunt "absurde".

"În dosar se găsesc două acuzații, absurde din perspectiva noastră. Primul aspect care mi se reproșează este că aveam conturi la o bancă, care la momentul inaugurării a fost deschisă chiar de către președintele Erdogan și de membrii Cabinetului din acea perioadă. La nivelul României, apreciem că se află 10.000 de cetățeni turci și aproape jumătate au conturi la această bancă. Dacă am ține cont de aceste acuzații, atunci ar trebui să extrădăm 5.000 de cetățeni turci cu această motivație.

A doua acuzație din dosar se referă la faptul că am folosit o aplicație de mesagerie, de tip WhatsApp, aplicație care se numește 'Bylock', dar care era deschisă către toți utilizatorii la nivel mondial. Din câte știu, aplicația a avut cam 600.000 de utilizatori la nivel global. Atunci și cetățenii români sau din alt stat care au folosit această aplicație înseamnă că se fac vinovați de terorism? Un lucru înfiorător din perspectiva mea este că, în momentul de față, în închisorile din Turcia se află 17.000 de persoane de sex feminin, care au fost încarcerate cu aceste acuzații. Și odată cu aceste mame, peste 600 de copii cu vârsta până în 5-6 ani se regăsesc în închisorile din Turcia. Conform cifrelor de la Ministerul Justiției din Turcia, în ultimii doi ani, aproximativ 228.000 de persoane au fost încarcerate cu aceste motive. Aproximativ 50.000 dintre aceștia sunt simpatizanți ai mișcării Gulen sau au legătură cu această mișcare", a spus Kamil Demirkaya.

Un judecător de la Curtea de Apel București a respins, vineri, cererea autorităților turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicația "Zaman România".

Instanța a respins cererea pe motiv că nu sunt întrunite condițiile pentru extrădarea lui Kamil Demirkaya.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău