Autoritățile vor susține agricultura ecologică în R. Moldova

  • 26 Iunie 2019 13:20
Autoritățile vor susține agricultura ecologică în R. Moldova

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) va susține fermierii care practică agricultura ecologică și va oferi tot sprijinul instituțional necesar. Despre aceasta a declarat ministrul de resort Georgeta Mincu, în cadrul unei ședințe, desfășurată marți, 25 iunie, de către Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

“Agricultura organică devine un sector important pentru țara noastră, ce are mari avantaje de dezvoltare și reprezintă o alternativă viabilă pentru viitorul agro-alimentar al statului, inclusiv, cu susținerea celor mai bune exemple și istorii de succes. În contextul în care cererea pieței internaționale este în continuă creștere, noi trebuie să extindem suprafețele și exportul produselor ecologice”, a menționat Georgeta Mincu.

Totodată, ministrul a îndemnat mediul de afaceri să prezinte Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului problemele cu care se confruntă,  menționând că instituția pe care o conduce este deschisă pentru a oferi suport antreprenorilor din domeniu.

La rândul său, Sergiu Harea, președintele CCI, a prezentat explicații referitor la programele și proiectele naționale și internaționale, menite să încurajeze și să dezvolte sectorul agriculturii ecologice.

”Ținând cont de faptul că agricultura organică este prioritară pentru revitalizarea întregului sector agricol și includerea acestuia în lanțurile valorice locale și internaționale, considerăm important consolidarea și încurajarea mediului de afaceri pentru dezvoltarea unui sector tehnologic avansat, eficient și competitiv, racordat la standardele internaționale”,  a subliniat Sergiu Harea.

Conferința „Agricultura organică – situația actuală, probleme și soluții”  a fost organizată în contextul ședințelor Comitetelor Sectoriale pe lângă CCI, cu scopul de a spori procesul de comunicare dintre mediul de afaceri și autoritățile centrale pentru a soluționa problemele antreprenorilor autohtoni, acestea urmând să fie remise organelor competente.

În anul 2018, în țara noastră erau înregistrați 118 producători care aveau în gestiune peste 11 mii ha de terenuri agricole organice.  De asemenea, 92 de producători și-au certificat produsele la autoritățile specializate naționale, iar 26 de fermieri au obținut autorizații la organizațiile de certificare internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău