Autoritățile vor face rezerve de gaze naturale în volum de 45,6 milioane metri cubi, pentru iarna viitoare

  • 04 Aprilie 2023 11:53
Autoritățile vor face rezerve de gaze naturale în volum de 45,6 milioane metri cubi, pentru iarna viitoare

Până în data de 1 octombrie, SA Energocom urmează să facă stocuri de securitate de gaze naturale în volum de 45,6 milioane metri cubi. Potrivit autorităților, volumul a fost stabilit luându-se în considerare consumul din iarna 2022-2023. Un proiect în acest sens a fost publicat pentru consultări publice.

Amintim că Societatea pe Acțiuni Energocom a fost desemnată în calitate de entitate pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate, care este obligată să creeze și să mențină stocuri de gaze naturale. Stocurile de gaze naturale pentru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale se constituie în cantitatea egală consumului de gaze naturale pe parcursul a cel puțin 10 zile de consum, o zi de consum fiind echivalentă consumului zilnic mediu pentru perioada de iarnă calendaristică precedentă, scrie Bizlaw.md.

Potrivit normelor legale, crearea stocurilor de securitate se realizează gradual, conform cantităților stabilite de Guvern, care trebuie să corespundă cu nu mai puțin de 8 zile de consum, începând cu 1 octombrie 2023.

Pentru realizarea obligației de creare și menținere a stocurilor de gaze naturale, Energocom va încheia acordurile și contractele necesare cu operatorii depozitelor de stocare, inclusiv din țările vecine, din părțile contractante ale Comunității Energetice și din statele membre ale Uniunii Europene, precum și cu operatorii de sistem prin rețelele cărora urmează să fie transportate gazele naturale care fac obiectul stocurilor de securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,14 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău