Autoritățile turce au reținut încă 144 de persoane din sistemul judiciar, suspectate de legături cu clericul Gulen

  • 22 Martie 2019 14:05
Autoritățile turce au reținut încă 144 de persoane din sistemul judiciar, suspectate de legături cu clericul Gulen

Autoritățile din Turcia au anunțat vineri că au reținut 144 de membri ai sistemului judiciar, suspectați de legături cu rețeaua clericului Fethullah Gulen, considerată responsabilă pentru lovitura de stat eșuată din anul 2016, relatează agenția de presă Reuters.

Oficialii turci au transmis că membrii rețelei clericului Gulen nu sunt infiltrați doar în instituțiile militare și de stat, ci și în sistemul judiciar din Turcia. Mii de procurori și judecători și-au pierdut funcțiile în ultimii trei ani.

Printre persoanele arestate se numără 108 avocați și opt judecători sau procurori care fuseseră demiși din funcție, au transmis procurorii care se ocupă de caz. Arestările au fost făcute în urma unei operațiuni care s-a desfășurat în 37 de provincii din Turcia.

Într-o operațiune separată, începută vineri, procurorul-șef din Ankara a ordonat reținerea a 18 suspecți care lucrau ca ingineri pentru compania Havelsan, care operează în domeniul apărării.

Autoritățile din Turcia au organizat numeroase controale și arestări împotriva presupușilor membri ai rețelei lui Gulen. Peste 250 de persoane au murit în lovitura de stat eșuată din iulie 2016. Clericul Fethullah Gulen a negat orice implicare în evenimentele din 2016 din Turcia.

Aliații occidentali ai Turciei au criticat măsurile luate de către autorități în urma tentativei de lovitură de stat. Liderii turci au declarat stare de urgență în anul 2016, aceasta fiind încheiată în iulie 2018.

sursa: mediafax

 

Președintele turc Tayyip Erdogan este acuzat că folosește lovitura de stat ca pretext pentru a-și înlătura criticii. Președintele s-a apărat în mai multe rânduri, declarând că măsurile au ca scop combaterea amenințărilor la securitatea națională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău