Autoritățile ruse spun din ce în ce mai des că vor să revină la masa negocierilor. Surse Meduza – Kremlinul vrea să câștige timp pentru a pregăti o „ofensivă pe scară largă” la începutul lui 2023

  • 14 Octombrie 2022 16:12
Autoritățile ruse spun din ce în ce mai des că vor să revină la masa negocierilor. Surse Meduza – Kremlinul vrea să câștige timp pentru a pregăti o „ofensivă pe scară largă” la începutul lui 2023

În ultimele săptămâni, reprezentanții autorităților ruse vorbesc tot mai des despre posibile negocieri cu Ucraina sau cu țările occidentale. De exemplu, în 14 octombrie, șeful Serviciului rus de informații externe, Serghei Narîșkin, a declarat că negocierile sunt posibile, dar numai „în anumite condiții”, fără însă a le numi, transmite meduza.io. Cu o săptămână mai devreme, în 6 octombrie, președintele Consiliului Federației, Valentina Matviyenko, a sugerat ca autoritățile ucrainene să înceapă „chiar astăzi” negocierile privind un „acord de pace” – dar în „condițiile pe care le va oferi Rusia”.

La mijlocul lunii septembrie, Vladimir Putin a vorbit despre negocieri într-o manieră similară: „Vom face totul pentru a ne asigura că acest lucru se oprește cât mai curând posibil. Din nefericire, doar partea adversă, conducerea Ucrainei, și-a anunțat refuzul în procesul de negociere, a declarat că vrea să-și atingă obiectivele prin mijloace militare, cum se spune, pe câmpul de luptă”, scrie G4Media.

În ultima vreme, partea ucraineană a respins în mod repetat posibilitatea unor negocieri cu Putin. Iar la începutul lunii octombrie, președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care a declarat „imposibilitatea negocierilor cu președintele rus Vladimir Putin”. Acest document a fost adoptat ca răspuns la „referendumurile” privind anexarea teritoriilor ucrainene.

După cum a scris anterior Meduza, Putin se gândește într-adevăr la o posibilă reluare a negocierilor care s-au împotmolit în primăvara anului 2022. În același timp, președintele rus dorește ca Rusia să păstreze controlul asupra teritoriilor din Donbass și „nu vrea să discute deloc despre Crimeea”.

Aceste poziții nu s-au schimbat, potrivit a două surse Meduza apropiate Kremlinului și a unei surse apropiate guvernului rus. Cu toate acestea, potrivit interlocutorilor Meduza, autoritățile ruse au dezvoltat o nouă „opțiune tactică”. Aceasta nu implică încheierea unui tratat de pace în toată regula, ci introducerea unei încetări temporare a focului. Potrivit Kremlinului, militarii ruși și ucraineni ar putea conveni asupra acestui lucru fără a implica în acest sens înalții oficiali ai celor două state.

Potrivit surselor Meduza apropiate Kremlinului, este probabil ca autoritățile ruse să fie gata să retragă trupele din cel puțin o parte din teritoriul ocupat al regiunii Herson de dragul acestui acord.

Kirill Stremousov, vicepreședintele administrației pro-ruse din regiunea Herson, a declarat deja că locuitorii „ar trebui să meargă în alte regiuni ale Rusiei la o distanță sigură de ostilități, pentru a nu împiedica manevrabilitatea armatei”. Iar vicepremierul rus pentru construcții, Marat Khusnullin, a anunțat că guvernul îi va ajuta pe rezidenții din teritoriul controlat de Rusia din regiunea Herson să plece și le va oferi locuințe gratuite.

„Acum este foarte dificil să păstrezi Hersonul, iar retragerea trupelor din regiune se poate face ca un gest de bunăvoință și un pas spre Ucraina”, a explicat unul dintre interlocutorii Meduza, apropiat de Kremlin.

Potrivit surselor citate, Kremlinul încearcă acum să „influențeze liderii occidentali” și pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a „convinge” Ucraina să revină la negocieri cu Rusia. Sursele susțin că, în aceste conversații cu liderii altor țări, reprezentanții ruși aduc „un argument simplu – trebuie evitate victimele civile”. Acest lucru se întâmplă pe fondul recentelor atacuri masive cu rachete asupra orașelor ucrainene, care au început după ce podul din Crimeea a fost aruncat în aer și trupele ucrainene au lansa cu succes contraofensivele din Herson și Harkov.

În același timp, sursele Meduza au subliniat că Vladimir Putin nu are de gând să renunțe la continuarea războiului și speră să folosească o eventuală încetare a focului pentru a pregăti o nouă ofensivă. Potrivit ideii sale, în acest timp armata rusă va putea să-i pregătească pe rușii mobilizați și să recupereze cumva pierderile de echipament. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, nu a răspuns la întrebările Meduza.

Potrivit planului Kremlinului, au explicat sursele Meduza, o „nouă ofensivă de amploare” ar putea începe în jurul lunii februarie-martie 2023. Anterior, armata ucraineană a folosit tactici similare, antrenând bărbații mobilizați câteva luni și desfășurând apoi, cu ajutorul acestora, o contraofensivă de succes în regiunile Harkov și Herson.

În același timp, poziția oficială a Kievului cu privire la orice negocieri cu Moscova rămâne neschimbată. „Vom fi pregătiți pentru negocieri cu Rusia, dar nu cu Putin, ci cu cel care îl va înlocui”, a declarat pentru Meduza o sursă din biroul lui Zelenski.

Sursa a subliniat că Ucraina se îndoiește de mult timp de orice declarații – și „gesturi de bunăvoință” – din partea Rusiei: „Minte, acest Putin. Spune că este pregătit pentru negocieri și lansează atacuri cu rachete asupra civililor. Cred că până când teritoriile noastre nu vor fi eliberate, nu va exista o încetare a focului”.

Consilierul șefului biroului lui Zelenski, Mihail Podoliak, într-o declarație pentru Meduza, a fost de acord cu această poziție:

  • „Ce îi oferă Ucrainei o încetare a focului, conform scenariului rusesc? Fixarea de facto a unei noi linii de divizare și înrădăcinarea grabnică a rușilor în teritoriile ocupate temporar? Putem considera în mod serios că vom fi de acord cu acest lucru? Mai ales pe fondul unei contraofensive …
  • O pauză operațională evidentă pentru efectivele puternic lovite ale rușilor, pentru a se antrena măcar puțin recruții în grabă și a trimite un nou număr de kamikaze pe câmpul de luptă? De ce avem nevoie de așa ceva?”

În opinia sa, „acest scenariu nu este absolut deloc în interesul Ucrainei, așa că astfel de propuneri – publice sau nepublice – sunt excluse”. Podoliak a subliniat că Ucraina este „extrem de interesată” de înfrângerea militară a Rusiei: „Pentru că numai așa se va pune cu adevărat capăt războiului, se va obține posibilitatea de a pedepsi sever criminalii de război în mod legal și, indirect, se va contribui la lansarea unui scenariu de transformare a sistemului politic al Rusiei însăși”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,74
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
5
Sun
7
Mon
7
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău