Autoritățile ruse au detectat izotopi radioactivi în urma accidentului atomic din Arhanghelsk

  • 26 August 2019 12:50
Autoritățile ruse au detectat izotopi radioactivi în urma accidentului atomic din Arhanghelsk

Agenția de meteorologie din Rusia a anunțat că a detectat izotopi radioactivi în mostrele colectate din regiunea Arhangelsk unde, la începutul lunii august, s-a produs un accident în cursul testării unei rachete, informează publicația The Moscow Times, citând agenția de știri Interfax.

Meteorologii ruși au detectat izotopi de stronțiu, bariu și lantan.

Agenția de meteorologie a explicat că un nor radioactive de gaze inerte s-a format în urma dezintegrării izotopilor și a cauzat creșterea bruscă și de scurtă durată a nivelului de radiații înregistrată în zona orașului Severodvinsk după accident.

Agenția atomică rusă (Rosatom) a anunțat inițial că cinci persoane au murit, iar trei au fost rănite după explozia produsă pe 8 august în timpul testării unei rachete cu combustibil lichid. Alte două persoane au murit ulterior în urma rănilor suferite.  

Doi angajați răniți în accidentului din nordul Rusiei au murit din cauza contaminării radioactive, afirmă surse medicale citate de presa rusă.

Agenția nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de "armament", subliniind că proiectele militare vor continua. Conform experților americani, deflagrația ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiațiilor a crescut în orășelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Autoritățile din Norvegia au anunțat pe 15 august că au depistat concentrații infime de iod radioactiv în regiuni situate în apropierea frontierei cu Rusia.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat asigurări că explozia rachetei nucleare nu generează niciun risc, iar radiațiile nu au crescut.

Nivelul radiațiilor în orașul Severodvinsk, aflat la 40 de kilometri de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, în urma unui accident produs în timpul testării unui rachete, a anunțat agenția rusă de meteorologie, Rosgidromet.

Inițial, autoritățile militare ruse au susținut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid și au negat informațiile privind o creștere a radioactivității, contrazicând administrația orașului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul. Administrația orașului a anunțat că a detectat o creștere a radioactivității pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost șters ulterior fără nicio explicație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău