Autoritățile moldovene nu manifestă niciun interes față de soarta moldovenilor din Ucraina (Ora de Vârf)
-
07 Septembrie 2017 18:47
Noua lege a educației din Ucraina care prevede că reprezentanții minorităților etnice nu vor mai putea învăța în limba maternă decât în școala primară și în grădinițe, îi vizează pe conaționalii noștri, care ar urma să fie supuși unui nou val de deznaționalizare, atenționează fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău. Totodată, el deplânge lipsa de interes a autorităților moldovene față de soarta moldovenilor din Ucraina.
„Noua lege a educației din Ucraina îi vizează pe conaționalii noștri, moldoveni sau români, în funcție de cum se identifică ei, și care ar urma să fie supuși unui nou val de deznaționalizare, unul brutal, pe lângă cel lent din ultimele decenii. În acest context, putem prevedea o deteriorare a relațiilor dintre România și Republica Moldova, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte. Cunoscând însă lipsa de interes a autorităților moldovene față de soarta moldovenilor din Ucraina, prin metoda excluderii, rămâne România care a avut deja o reacție la această lege votată de Rada Supremă de la Kiev, și mai sunt și alte țări nemulțumite de abordarea nedemocratică a Radei de la Kiev, Ungaria și Polonia, pentru că și etnici polonezi sunt destui acolo.”
În Ucraina locuiesc aproximativ 500 de mii de etnici români. Comunitatea românească din regiunea Cernăuți, i-a solicitat președintelui Petro Poroșenko să nu promulge noua lege a învățământului, argumentând că implementarea acesteia va duce la asimilarea lingvistică a minorităților naționale.
Legea educației adoptată de parlamentul de la Kiev prevede introducerea treptată a noului sistem de învățământ și înlocuirea materiilor predate în limba maternă cu discipline predate în limba ucraineană, urmând că prima fază a reformei să înceapă la 1 septembrie 2018 și să fie aplicată în cazul claselor primare ți a grădinițelor.