Autoritățile își propun să sporească potențialul de cultivare a soiei

  • 21 Octombrie 2021 19:15
Autoritățile își propun să sporească potențialul de cultivare a soiei

Sectorul autohton de cultivare a soiei își propune să-și sporească potențialul. În vederea stabilirii priorităților din sector pentru perioada 2021-2023, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții Donau Soja Moldova, transmite MOLDPRES.

„În anii următori trebuie să ne unim eforturile pentru a crește producția de soia în Republica Moldova, precum și să obținem beneficii atât ecologice, cât și economice. Mizăm pe inițiativa și entuziasmul agricultorilor de a cultiva, de a prelucra soia pe teritoriul țării noastre, și de a dezvolta lanțul valoric. Suntem deschiși să extindem parteneriatele și să susținem programele durabile”, a precizat ministrul, potrivit sursei citate.

În aceeași ordine de idei, Ela Malai, directoarea Reprezentanței Austriece „Verein Donau Soja” la Chișinău, a menționat că organizația se va concentra pe dezvoltarea potențialului și perspectivelor de cultivare a soiei, prin implementarea a două programe: „Parteneriate proteice”; „Parteneriat strategic Donau Soja cu Agenția Austriacă de Dezvoltare”.

„Ne propunem ca prin intermediul Parteneriatelor Proteice să stimulăm producția durabilă de soia, prin oferirea sprijinului producătorilor mici și mijlocii. Avem ca scop să facilităm obținerea unei producții de soia durabile și fără OMG-uri. Prin participarea la acest program, fermierii locali vor beneficia de formare și consiliere. În plus, colectorii agricoli vor fi certificați gratuit, întrucât piața UE are un interes sporit pentru soia certificată ecologică”, a spus Ela Malai.

Referitor la Programul „Parteneriat strategic Donau Soja cu Agenția Austriacă de Dezvoltare”, sursa citată a precizat că acesta va fi implementat pe cinci componente: producerea și prelucrarea soiei; dezvoltarea lanțului valoric; creșterea gradului de conștientizare; certificare și etichetare; mediul de afaceri și cadrul de politici. Astfel, programul este concentrat pe îmbunătățirea calității și cantității produselor, promovarea celor mai bune practici pentru producția de soia, dezvoltarea pieței pentru produsele nemodificate genetic, diseminarea informațiilor despre nutriția sănătoasă și siguranța alimentară, crearea cadrelor instituționale cu sarcini de certificare, instalarea tehnologiilor de testare ce vor garanta calitatea produselor și facilitarea accesului producției de soia pe piață.

Donau Soja este un proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția Austriacă de Dezvoltare (ADA).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
34,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:4,63 m/s
Wed
26
Thu
24
Fri
18
Sat
24
Sun
28
Arhivă Radio Chișinău