Autoritățile își propun să extindă la scară națională Programele „Rabla electrocasnice” și „Casa Verde”

  • 19 Iunie 2023 17:59
Autoritățile își propun să extindă la scară națională Programele „Rabla electrocasnice” și „Casa Verde”

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) va continua să sprijine Guvernul în abordarea securității energetice, inclusiv prin extinderea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice și dezvoltarea unor noi opțiuni de abordare a sărăciei energetice. Subiectele au fost discutate de ministrul Energiei, Victor Parlicov, cu reprezentanta rezidentă a PNUD în Moldova, Daniela Gasparikova, transmite MOLDPRES.

Părțile au discutat proiectele în derulare, printre care mai multe proiecte pilot implementate de PNUD, ce vor putea fi extinse ulterior la scară națională. Este vorba, printre altele, de Programul „Rabla electrocasnice”, de înlocuire a aparatelor electrocasnice ineficiente energetic și Programul „Casa Verde”, care oferă soluții eficiente energetic celor mai vulnerabile gospodării, în parteneriat cu Agenția de Eficiență Energetică.

Astfel, PNUD și partenerii săi vor susține extinderea soluțiilor existente de eficiență energetică și utilizare a surselor de energie regenerabilă în sectorul rezidențial și în sectorul public, în sectorul privat și va continua să consilieze autoritățile publice locale în implementarea planurilor locale de tranziție energetică.

O altă prioritate este instalarea contoarelor energetice la energia electrică și testarea tarifelor diferențiate, în funcție de ora de consum. Astfel, consumatorii vor putea utiliza aparatele electrocasnice în orele când energia este mai ieftină. Totodată, PNUD va susține eforturile de comunicare publică despre beneficiile eficienței energetice și utilizării regenerabilelor.

Victor Parlicov a declarat că, pe lângă compensațiile în facturi la energia termică și gazele naturale, este important de abordat și cauzele sărăciei energetice, inclusiv consumul ineficient de energie în clădiri. Astfel, una dintre prioritățile Ministerului este lansarea Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial în baza Agenției pentru Eficiență Energetică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău