Autoritățile vorbesc despre o creștere a interesului pentru imunizare anti-COVID-19 și anunță că în această săptămână vor ajunge la Chișinău alte 45 de mii de doze de vaccin AstraZeneca

  • 01 Iunie 2021 13:03
Autoritățile vorbesc despre o creștere a interesului pentru imunizare anti-COVID-19 și anunță că în această săptămână vor ajunge la Chișinău alte 45 de mii de doze de vaccin AstraZeneca

Peste zece la sută din cetățenii Republicii Moldova au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19, în timp ce 2,2% din populație au fost vaccinați și cu cea de-a doua doză. Autoritățile din sănătate vorbesc despre o creștere a interesului pentru imunizare și spun că în această săptămână vor ajunge la Chișinău alte 45 de mii de doze de vaccin AstraZeneca, prin platforma COVAX. 

Jumătate din dozele de vaccin pe care le-a recepționat Republica Moldova au fost deja administrate. Este vorba despre 416 mii 814 doze. Doar săptămâna trecută au fost administrate peste 100 de mii de doze de vaccin, dintre care mai mult de 5000 la maratonul de imunizare, desfășurat timp de trei zile la Palatul Republicii. Autoritățile din sănătate iau în calcul să organizeze astfel de maratoane și în alte regiuni. Un asemenea eveniment va avea loc la Briceni în această săptămână. Coordonatoarea campaniei naționale de vaccinare, Ninel Revenco îi îndeamnă pe oameni să nu aștepte maratoanele pentru a se imuniza.

„Nu așteptați maratoanele care se vor desfășura pentru că acestea nu sunt manifestări culturale. Mergeți la medicul de familie, la centrele de vaccinare care sun deja deschise în toate raioanele, sunt mai mult de 400 de centre de vaccinare. Vaccinurile sunt împărțite proporțional”, a spus Ninel Revenco. 

Încă 100 de mii de vaccinuri sunt acum disponibile pentru a imuniza cetățenii cu prima doză. Noi loturi de vaccin sunt așteptate la Chișinău chiar în această săptămână, după cum spune medicul epidemiolog, Alexei Ceban.

„În R. Moldova vor fi livrate alte aproximativ 45 de mii de doze de vaccin prin platforma COVAX. Recepționarea lotului de vaccin este așteptată săptămâna aceasta. Suntem în negocieri cu platforma COVAX dar și cu alți producători pentru a mai recepționa vaccinuri”, a menționat Alexei Ceban. 

Potrivit autorităților din sănătate, până la începutul lunii iunie, aproximativ 50 de mii de cetățeni s-au vaccinat în afara Republicii Moldova, însă potrivit experților, numărul acestora ar putea fi dublu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău