Autoritățile din Danemarca și Germania au anihilat un amplu atac terorist în Europa. Au fost arestați 14 suspecți care plănuiau un atac cu bombă

  • 13 Februarie 15:29
Autoritățile din Danemarca și Germania au anihilat un amplu atac terorist în Europa. Au fost arestați 14 suspecți care plănuiau un atac cu bombă

Danemarca și Germania au anunțat vineri arestarea a 14 suspecți bănuiți că puneau la cale un atac terorist de inspirație islamistă vizând o țară europeană care nu a fost numită. La perchezițiile efectuate s-au descoperit arme, explozibili și un steag ISIS, însă autoritățile au evitat să ofere prea multe detalii, relatează Euronews, potrivit g4meda.ro.

Danemarca a dejucat un complot terorist, în urma unei ample operațiuni lansate la sfârșitul săptămânii trecute în suburbii ale capitalei Copenhaga, a anunțat vineri Serviciul de Informații și Securitate (PET). Între timp, 13 persoane bănuite că planificau un atentat cu bombă au fost arestate în Danemarca și un al a 14-lea suspect a fost arestat în Germania, scrie sursa citată

Ministrul german de interne, Horst Seehofer, a anunțat, la rândul său, că autoritățile au zădărnicit din nou un atac terorist islamist și a spus că presupușii teroriști se pregăteau probabil de un atac în Europa.

În Danemarca, suspecții au fost arestați sub acuzația de planificare a unor atacuri teroriste sau de participare la o tentativă de act terorist.

Suspecții ar fi achiziționat deja ingrediente și componente pentru fabricarea de explozibili, precum și arme de foc.

Trei frați sirieni, între cei arestați

Între cei arestați sunt trei frați sirieni, în vârstă de 33, 36, respectiv 40 de ani. Doi dintre ei au fost prinși în Danemarca, iar al treilea în Hessa, regiune din centrul Germaniei. Procurorul german spune că cei trei pegăteau „un act grav de violență care să pună în pericol statul”.

Ei cumpăraseră deja în ianuarie câteva kilograme de produse chimice folosite pentru fabricarea de explozibili. La perchezițiile care s-au făcut în Danemarca, dar și în orașul german Dessau au fost găsite 10 kilograme de praf de pușcă și alte componente chimice. În Danemarca s-au găsit și arme, dar și un steag al grupării teroriste Stat Islamic.

Identitatea și naționalitatea celorlalți suspecți nu au fost făcute publice și nici țara pe care o avea ca posibilă țintă a atacului.

Flemming Drejer, oficial al serviciilor de informații daneze, spune că faptele descoperite sunt de natură să îngrijoreze, dar evaluarea specialiștilor este că nu există „un pericol iminent”.

 

„Credem că există indivizi cu intenția și capacitatea de a comite atacuri teroriste în Danemarca. În evaluarea PET, amenințarea teroristă la adresa Danemarcei este semnificativă, iar cazul acesta nu schimbă această evaluare”, a spus Drejer.

Ministrul danez al justiției a mulțumit autorităților din Danemarca și Germania. „Cazul, din nefericire, arată că amenințarea terorirstă în Danemarca este încă serioasă”, a spus Haekkerup.

Țara scandinavă cu 10 milioane de locuitori este în alertă în legătură cu un posibil atac extremist încă din septembrie 2005, când un ziar danez a publicat 12 caricaturi cu profetul Mohammed. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,77
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:4,02 m/s
Mon
15
Tue
13
Wed
14
Thu
14
Fri
11

Curs oficial BNM 26 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0000
USD 17.7044 -0.0000
RON 4.1909 -0.0000
UAH 0.6661 -0.0000
RUB 0.2434 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău