Autoritățile din Bosnia confirmă că cetățeni ai Republicii Moldova au fost instruți pentru proteste și acțiuni de stradă, în tabăra rusă din Srbska

  • 25 Octombrie 16:40
Autoritățile din Bosnia confirmă că cetățeni ai Republicii Moldova au fost instruți pentru proteste și acțiuni de stradă, în tabăra rusă din Srbska

„Rusia a folosit teritoriul bosniac pentru a instrui cetățeni moldoveni în organizarea de proteste și acțiuni de stradă”, afirmă Ministrul de Externe al Bosniei și Herțegovina, Elmedin Konaković, care a remarcat că țara sa are nevoie de sprijin extern, pentru a contracara „impactul negativ al Rusiei în inima Europei”, scrie Europa Liberă, citată de IPN.

Elmedin Konaković le-a spus jurnaliștilor că nu are „dovezi concrete” că instructajul a fost și de „natură militară”, dar că „instruiri legate de organizarea unor proteste sau manifestații în stradă” au avut loc „cu siguranță”.

Declarația ministrului bosniac survine la scurt timp după ce Ambasada Statelor Unite la Sarajevo a spus redacției bosniace a Europei Libere că autoritățile bosniace trebuie să „investigheze minuțios” existența unei tabere de antrenament, semnalată de autoritățile de la Chișinău, unde grupările militare private rusești Wagner și Ferma ar fi antrenat moldoveni pentru destabilizarea Republicii Moldova.

Există dovezi pe care le-am văzut personal că astfel de grupuri au activat în Bosnia și Herțegovina, confirmând încă o dată impactul negativ al Rusiei în inima Europei, împotriva căruia Bosnia și Herțegovina nu se poate apăra singură”, a spus Konaković, potrivit Europei Libere.

Autoritățile Republicii Moldova au declarat, la 17 octombrie, că peste 100 de tineri ar fi fost antrenați în Rusia pentru a organiza proteste post-electorale la Chișinău, iar cei mai buni au fost trimiși ulterior la antrenamente adiționale în Balcani, inclusiv pentru confecționare de explozibil, într-o operațiune sprijinită de oligarhul fugar Ilan Șor.

În Bosnia și Herțegovina, țară aflată încă parțial sub administrație internațională după războiul bosniac de la începutul anilor ‘90, acuzațiile moldovene au scos încă o dată în evidență diviziuni interne. Guvernul federal de la Sarajevo pledează pentru integrarea țării în UE, în timp ce Republica Srpska, parte a federației, vrea, pe contrasens, relații mai strânse cu Moscova și amenință periodic cu secesiunea.

Ministrul Securității, pro-rusul Nenad Nešić, a spus inițial Europei Libere și a repetat ulterior că afirmațiile venite de la Chișinău despre tabăra rusă de antrenament ar fi lipsite de temei și ar avea scop electoral, pentru a face rău Rusiei și aliaților aceteia. Pe de altă parte, membrii unei comisii parlamentare de profil de la Sarajevo, care supraveghează Agenția de Informații și Securitate a Bosniei-Herțegovina, au spus Europei Libere că au fost informați de agenție că tabăra rușilor s-ar afla pe teritoriul Republicii Srpska.

Legăturile dintre Chișinău și Sarajevo s-au întărit toamna aceasta, când 19 militari moldoveni au mers în Bosnia-Herțegovina pentru a participa la operațiunea UE de menținere a păcii Eufor Althea.

Moldova s-a angajat să contribuie la operațiunea din Bosnia în cadrul unei conferințe UE de la Bruxelles, care a fost dedicată misiunilor militare europene și care s-a desfășurat în 18 aprilie curent. În prezent, la operațiunea Eufor Althea participă militari din 22 de țări.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:0,51 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău