Autoritățile de la Chișinău își propun să prevină și să combată orice acte de corupție electorală la scrutinul din 5 noiembrie

  • 12 Septembrie 2023 13:08
Autoritățile de la Chișinău își propun să prevină și să combată orice acte de corupție electorală la scrutinul din 5 noiembrie

Autoritățile de la Chișinău își propun să prevină și să combată orice acte de corupție electorală și tentative de implicare din exterior în procesul electoral din Rep. Moldova, în cadrul alegerilor locale din această toamnă. În acest sens, în Guvern a fost înființat un grup de lucru interinstituțional care să monitorizeze buna desfășurare a scrutinului din 5 noiembrie, a anunțat astăzi, 12 septembrie, Secretarul general al Executivului, Artur Mija, transmite Radio Chișinău.

„Statul va sancționa dur orice încercare de furt al voturilor, de influențare a alegerilor din afara țării și orice implicare de bani murdari”, a declarat Artur Mija care s-a referit și la deciziile luate în cadrul ședințelor grupului de lucru interinstituțional nou creat.

„Instituțiile statului să ofere sprijinul necesar Comisiei Electorale Centrale pentru verificarea legalității finanțării campaniilor electorale, așa încât orice donație suspicioasă să fie depistată și pentru neadmiterea utilizării resurselor administrative și asigurarea egalității concurenților electorali. De asemenea, au fost elaborate  proceduri de intervenție pentru depistarea mitei, organizarea concertelor  electorale, transportului organizat către secțiile de votare și a altor situații de încălcare a normelor electorale. Inspectoratul General de Poliție, Agenția Națională de Transport Auto, reprezentanții CEC vor colabora pentru verificarea unităților de transport pentru prevenirea transportului ilegal. Ministerul Afacerilor Interne se va asigura că structurile locale ale Poliției monitorizează activ situația și investighează orice fraudă depistată sau orice caz de corupere a alegătorilor. Grupul de lucru va solicita Serviciului Vamal, Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, MAI, SIS să investigheze corespunzător  tranzacții dubioase din afara țării și să împiedice aceste resurse ilegale pentru finanțarea partidelor”, a menționat Mija.

Artur Mija a dat asigurări că autoritățile vor monitoriza și vor acționa în vederea prevenirii includerii pe listele electorale a persoanelor decedate, așa cum s-a întâmplat la alte scrutine.

Amintim că alegerile locale sunt programate pentru data de 5 noiembrie. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, urmează să fie aleși 898 de primari și 11.058 de consilieri locali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău