Autoritățile caută soluții de diversificare a piețelor de desfacere

  • 06 August 2014 16:37
Autoritățile caută soluții de diversificare a piețelor de desfacere

Embargoul impus de Rusia la fructele și legumele moldovenești, după interdicția asupra importului de producție vinicolă, demonstrează încă o dată necesitatea diversificării piețelor de desfacere.

Dacă pentru fructe și legume principala alternativă este piața Uniunii Europene, în privința vinului experții recomandă piețe mai puțin tradiționale pentru producătorii autohtoni, cum ar fi China și Statele Unite. 

Autoritățile de la Chișinău caută soluții de diversificare a piețelor de desfacere. Uniunea Europeană a anunțat că va dubla cota de import a unor fructe moldovenești, iar săptămâna trecută, un grup de producători agricoli din Republica Moldova a avut întâlniri la București cu cele mai mari rețele de comercializare de peste Prut, procesatori și companii de depozitare termică.

Ministrul adjunct al agriculturii Sergiu Ghețiu a declarat pentru Radio Chișinău că scopul autorităților este să identifice noi piețe de desfacere pentru producția agricolă moldovenească.

Dacă pentru fructe și legume cea mai mare piață de desfacere este cea europeană, în privința vinurilor, experții recomandă piețe mai puțin tradiționale, cum ar fi China și Statele Unite. Un studiu finanțat de programul USAID arată că piața din CSI nu mai reprezintă o perspectivă în acest sens, iar pe cea europeană e o concurență prea mare.

Expertul economic Adrian Lupușor consideră că embargoul impus de Rusia va contribui la identificarea unor noi piețe de desfacere și va favoriza procesatorii.

Premierul Iurie Leancă a declarat ieri în cadrul unei întrevederi cu fermierii și procesatorii că Guvernul va continua să identifice noi piețe de desfacere pentru fructele și conservele moldovenești și va compensa pierderile acestora în urma restricțiilor impuse de Federația Rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău