Autoritățile bulgare investighează o posibilă implicare a Rusiei în explozii ale unor depozite de arme și muniții din Bulgaria

  • 28 Aprilie 2021 13:49
Autoritățile bulgare investighează o posibilă implicare a Rusiei în explozii ale unor depozite de arme și muniții din Bulgaria

Procuratura specializată și Agenția de Stat pentru Securitate Națională din Bulgaria au prezentat informații cu privire la acțiuni care vizează securitatea națională a țării. În ultimii 10 ani, o serie de explozii s-au produs în depozite de armament și muniție din Bulgaria. Cazurile au fost analizate, iar în patru dintre acestea au fost găsite similitudini.

Primul caz este din 12 noiembrie 2011, lângă satul Dolni Dol. Un depozit deținut de compania Emko a explodat, fiind distruse cantități importante de muniție și explozibili destinați exportului către Ministerul Apărării din Georgia. Proprietarul companiilor ale căror produse au fost depozitate în baza afectată este omul de afaceri bulgar Emilian Ghebrev.
Al doilea caz este din anul 2015, în apropierea satului Iganovo, unde a explodat un depozit cu produse finite VMZ - Sopot. O parte din producția distrusă era deținută și de compania comercială Emko. Al treilea caz este din data de 31 mai 2015, când în clădirea fostului Institut de Echipamente Speciale din Sofia a izbucnit un incendiu care face obiectul unei anchete. Concluzia pompierilor a fost că nu a existat autoaprindere. Al patrulea caz este din anul 2020, în orașul Măglij, când a fost aruncat în aer un depozit de capsule detonatoare și capsule de aprindere în fabrica Arsenal, obiectiv strategic important pentru securitatea națională a Bulgariei.

Cele patru incidente au similitudini care le deosebesc de alte cazuri de explozii din depozite în aceeași perioadă. Nu au fost identificate cauze specifice ale exploziei, nu există victime. Declanșarea exploziilor s-a făcut cu siguranță de la distanță. Produsele distruse în aceste explozii erau destinate exportului pentru Georgia și Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al procurorului general al Bulgariei, Siika Mileva, a subliniat că se poate face o presupunere rezonabilă cu privire la legătura dintre aceste explozii în Bulgaria, tentativele de otrăvire a trei cetățeni bulgari și comiterea unor infracțiuni grave pe teritoriul unor țări străine. Mileva a amintit că trei cetățeni ruși care, potrivit serviciilor de securitate, aparțineau cel mai probabil Direcției Generale de Informații a Federației Ruse, au fost acuzați de tentativă de otrăvire a trei cetățeni bulgari.
Siika Mileva a adăugat că în timpul anchetei, s-a stabilit că șase cetățeni ruși suspectați de producerea unor explozii se aflau în Bulgaria în perioada incidentelor și în jurul datei tentativei de asasinare a lui Emilian Ghebrev.
Concluzia autoritățile bulgare a fost că scopul acțiunilor cetățenilor ruși a fost stoparea livrărilor de produse speciale către Georgia și Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău