Autoritățile au inițiat selectarea traderilor care urmează să procure gaze pentru a fi stocate în depozite. Expert: Procedurile ar trebui urgentate pe fondul situației complicate din regiune
-
14 Martie 2022 12:10
Autoritățile de la Chișinău au dat start procedurilor de selectare a traderilor care urmează să procure anumite cantități de gaze pentru a fi stocate în depozitele subterane din regiune. În acest sens, guvernul va accesa un împrumut de 300 de milioane de dolari. Autoritățile spun că respectivele cantități ar urma să fie procurate până la începerea viitorului sezon de încălzire, în timp ce experții atenționează că procedurile ar trebui urgentate pe fondul situației complicate din regiune, dar și a riscului ca monopolistul rus „Gazprom” să rezilieze contractul cu Rep. Moldova.
Secretarul de stat în domeniul Energeticii de la ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, ne-a comunicat că selectarea traderilor ar urma să aibă loc după data de 5 aprilie, gazele procurate urmând să fie stocate fie în Ucraina, fie în România.
„Compania de stat Energocom a anunțat precalificarea traderilor. Avizul este publicat pe pagina web a companiei. Urmează procedura de precalificare. Anunțul, din câte ați văzut, a fost publicat pe 11 martie, iar până pe data de 5 aprilie urmează ca traderii interesați să depună setul de acte, conform documentelor de precalificare. (...) Ceea ce ține de cantități, în mod evident va depinde de prețurile de pe piață. (...) Depozitarea urmează să aibă loc în una din țările vecine. Asta însemna Ucraina sau România”, a declarat Constantin Borosan.
Expertul în energetică, Victor Parlicov a comunicat pentru Radio Chișinău că autoritățile trebuie să identifice cât mai rapid o soluție în situația în care gigantul rus „Gazprom” poate obține pârghii de stopare a livrărilor gazelor către Rep. Moldova, iar războiul din Ucraina creează incertitudini mari.
„Avem un risc real, pe de o parte de a avea o reziliere din partea „Gazprom” a contractului de livrare a gazelor naturale începând cu 1 mai. Deja toată lumea înțelege că până atunci nu vom avea rezolvată problema datoriei malului drept. Nici măcar auditul care era planificat nu este început. Respectiv, juridic „Gazprom” va căpăta dreptul de a rezilia acest contract începând cu 1 mai. Asta nu înseamnă că el neapărat va face acest lucru, dar noi trebuie să fim gata de acest scenariu. Și doi – avem un război Ucraina”, a menționat expertul.
Fostul director al ANRE, Victor Parlicov a sugerat că Rep. Moldova ar putea procura rezerve de gaze din Azerbaijan.
„Ideal ar fi noi să căutăm soluții pentru furnizorii de gaze pe termen mediu și lung pentru că acolo am putea găsi prețuri mai bune. Eu văd că Guvernul face eforturi. Din câte am înțeles, vizitele care au fost în Azerbadijan au fost anume în logica de a căuta un furnizor alternativ de gaze naturale pe termen mediu, dar asta poate dura. (...) Până la 1 mai cu certitudine noi trebuie să avem deja o soluție alternativă gata”, a mai spus Victor Parlicov.
Expertul ne-a mai spus că Rep. Moldova ar putea achiziționa cu banii împrumutați de la BERD cantități de gaze suficiente pentru circa două luni.
Rep. Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa de Sud-Est în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze naturale, depinzând în totalitate de concernul rus „Gazprom”.
Anterior, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță declara că din ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro, oferit de statul român Chișinăului, Rep. Moldova ar putea să-și construiască un depozit de stocare a gazelor pe teritoriul României.