Autoritățile au depistat mai multe cazuri de comercializare a produselor cu termenul de valabilitate expirat
-
02 August 2021 09:25
Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în perioada 23-29 iulie, au efectuat 163 controale oficiale. Cele mai multe încălcări depistate țin de comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat, transmite MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, în urma controalelor, au fost emise 38 de prescripții, au fost întocmite 15 procese-verbale cu privire la contravenție, fiind suspendate șapte activități. Totodată, au fost retrase din comerț 38,78 kg de produse de origine animală și non-animală.
Au fost depistate mai multe neconformități, mare parte din acestea referindu-se la comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat. Totodată, inspectorii au raportat lipsa marcării; încălcarea regulamentelor sanitare; neafișarea la loc vizibil a informației pentru consumatori; lipsa registrelor pentru evidența temperaturilor în spațiile; lipsa controlului medical și instruirii igienice a personalului angajat; neasigurarea trasabilității; lipsa actelor de proveniența și certificatelor de calitate; nerespectarea vecinătății produselor; nerespectarea programului de lucru.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) reamintește consumatorilor să fie prudenți pe vreme caniculară și prezintă unele recomandări pentru a evita riscul procurării și consumului produselor alimentare neconforme în această perioadă
Pentru a evita situațiile în care pot fi achiziționate produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea și chiar viața oamenilor, ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la câteva aspecte: achiziționarea produselor alimentare din locuri autorizate în conformitate cu legislația din domeniu; existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse produsele alimentare; citiți cu atenție eticheta produselor pentru a vă informa privitor la calitatea și compoziția produsului; informația de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilității minime sau data limită de consum, țara de origine, condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare, instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar.