Autoritățile americane returnează Italiei trei fresce furate de la Pompei
-
26 Mai 2015 19:05
Trei fresce furate din ruinele romane antice de la Pompei în urmă cu aproape 60 de ani au fost returnate marți de către SUA Italiei, alături de alte 22 de opere de artă traficate peste Atlantic, relatează DPA.
'Este plăcerea mea să fiu aici azi pentru a sărbători restituirea acestor obiecte neprețuite proprietarilor de drept - poporul italian', a declarat ambasadorul american în Italia, John Phillips, în cadrul unei ceremonii la sediul carabinierilor.
Potrivit comandantului carabinierilor, generalul Mariano Ignazio Mossa, frescele din secolul I î.Hr. - înfățișând o femeie cu mantie roșie, o figură de bărbat și o tânără alături de un Cupidon - erau pe punctul de a fi vândute la
licitație de către un colecționar de artă anonim din New York.
Generalul a precizat că frescele au fost furate de la Pompei la 26 iulie 1957, împreună cu alte trei fresce deja recuperate: una în 2000 din Elveția, una în 2008 din Marea Britanie, și alta cu șase ani în urmă din SUA.
Ministrul italian al culturii, Dario Franceschini, a declarat că operele de artă furate se vor întoarce la locul lor de origine. Oficialii au mai spus că frescele nu ar putea fi lipite din nou pe pereții de la Pompei, dar că - cel mai probabil - ele vor fi expuse în sit sau la Muzeul Național de Arheologie din Napoli.
Un alt obiect de artă recuperat a fost un capac de sarcofag roman antic, din marmură, realizat în secolul al II-lea d.Hr., scos la vânzare la o galerie din New York pentru suma de 4,5 milioane de dolari. În urma unor investigații care au confirmat proveniența sa ilicită, proprietarul său japonez a predat artefactul autorităților.
Responsabilii americani au returnat și mai multe vase etrusce și grecești antice, statui, cărți vechi și un tun venețian din secolul al XVII-lea. Potrivit carabinierilor, multe obiecte fuseseră traficate de doi binecunoscuți traficanți de artă, Gianfranco Becchina și Giacomo Medici.