Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare pe numele primarului Ion Ceban

  • 27 Aprilie 2023 14:20
Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare pe numele primarului Ion Ceban

Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare pe numele lui Ion Ceban . Potrivit actului, edilul a admis încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, fiindu-i identificată o diferență substanțială și deținerea averii cu caracter nejustificat în valoare de 621 mii de lei pentru anii 2017-2019, se arată într-un comunicat al ANI, transmite Radio Chișinău

Controlul s-a efectuat și pe numele membrilor familiei acestuia. Verificarea averii a fost realizată pentru perioada exercitării funcțiilor de consilier în Consiliul municipal Chișinău și deputat în Parlamentul RM, 01.08.2016-25.10.2019.

Principalele debite stabilite subiecților controlului și-au avut sorgintea în alimentări de conturi avute în gestiune, achitări servicii în numerar, donații către un partid politic sau simpatizant politic, cumpărarea valutei străine în dolari SUA, achitarea tranșelor pentru automobil și alte cheltuieli în numerar.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, acesta riscă să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică cu excepția celor elective timp de 3 ani.

Totodată, ANI va transmite prezenta cauză în instanța de judecată competentă spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate.

De menționat că subiectul are dreptul de a contesta actul de constatare, care la moment nu este definitiv.

Actul de constatare poate fi vizualizat integral pe pagina oficială a ANI, în secțiunea – ANI interactiv, link: https://www.ani.md/ro/acte-constatare

Astăzi, 27 aprilie, primarul capitalei Ion Ceban a declarat într-o conferință de presă că riscă să-și piardă mandatul de primar din cauza că ANI a stabilit că acesta a încălcat regimul juridic de declarare a averii și intereselor personale în ultimii patru ani.

Ceban a menționat că va contesta în instanța de judecată actul de constatare al ANI și va depune o plângere la Procuratura Generală. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău