Automobile și echipamente IT, în valoare de 1,3 milioane de euro, donate Serviciului Vamal de către UE

  • 14 Martie 17:40
Automobile și echipamente IT, în valoare de 1,3 milioane de euro, donate Serviciului Vamal de către UE

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a primit astăzi, 14 martie, de la Uniunea Europeană o gamă largă de echipamente și servicii IT menite să susțină eforturile tot mai mari de gestionare eficientă a circulației transfrontaliere de mărfuri și persoane în/din țară, asigurând securitatea frontierelor și protejând drepturile și libertățile migranților.

Aducem mulțumiri partenerilor noștri strategici și apreciem foarte mult asistența substanțială acordată pentru modernizarea Serviciului Vamal, prin intermediul  acestei donații valoroase oferite în cadrul a 2 proiecte de asistență externă, finanțate de Uniunea Europeană, ceea ce va spori consolidarea capacităților de gestionare a fluxului migrațional, digitalizarea și simplificarea procedurilor vamale, dezvoltarea profesională a funcționarilor vamali, contracararea traficului transfrontalier ilicit și securizarea frontierelor”, a menționat directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan.

Echipamentele și serviciile donate includ modernizarea sistemului informațional central al Serviciului Vamal. De asemenea, au fost instalate camere de supraveghere video și software-ul aferent, pentru a asigura funcționalitatea televiziunii cu circuit închis și a recunoașterii automate a plăcuțelor de înmatriculare în noul sistem informațional Frontiera.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat: „Această donație a UE, în valoare de 1,3 milioane de euro, reflectă cooperarea noastră de lungă durată dintre UE și Republica Moldova în sprijinul controlului comun cu Ucraina. Este, de asemenea, expresia solidarității UE față de Republica Moldova și față de serviciile vamale, în circumstanțe excepționale, pe care le operați din februarie 2022".

Totodată, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, Serviciul Vamal a fost dotat cu zece autoturisme pentru a asigura o reacție operativă și mobilă în situații de urgență. De asemenea, au fost furnizate camere de supraveghere, servere și echipamente IT, ecrane LED exterioare modulare pentru punctul de trecere a frontierei Sculeni, recent renovat.

"Suntem ferm convinși că acest sprijin va consolida sistemele și arhitectura IT, precum și capacitățile de mobilitate și verificare ale Serviciului Vamal, va crește semnificativ disponibilitatea instrumentelor de analiză a riscurilor și va deschide noi căi pentru inițiative ulterioare de dezvoltare ", a comunicat Lars Johan Lönnback, șeful misiunii OIM Moldova.

Donația a fost oferită în cadrul a două proiecte finanțate de Uniunea Europeană: „EU-IOM Sprijinirea protecției, tranzitului, întoarcerii voluntare și informate și a reintegrării cetățenilor din Parteneriatul Estic și a resortisanților țărilor terțe afectați de conflictul din Ucraina" și „EU 4 Border Security", ambele implementate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău