Autoevaluare mass-media prin prisma dimensiunii de gen

  • 22 Septembrie 2015 15:42
Autoevaluare mass-media prin prisma dimensiunii de gen

30 de instituții mass-media își autoevaluează conținutul prin prisma dimensiunii de gen în cadrul unui program realizat de API cu suportul Programului ONU ”Femeile în Politică”.

30 de instituții mass-media din toată țara, inclusiv 10 posturi TV și radio, 10 ziare și agenții de presă și 10 portaluri și site-uri online au fost selectate pentru participare în Programul de susținere a mass-mediei în asigurarea egalității de gen, realizat de Asociația Presei Independente (API) cu suportul Programului ONU ”Femeile în Politică”. Timp de opt luni, aceste instituții mass-media vor fi susținute în procesul de autoevaluare și adaptare a conținutului editorial pentru a asigura egalitatea genurilor.

Cele 30 de instituții mass-media au fost selectate de Consiliul de Evaluare a Programului, după un ciclu de training-uri specializate, în cadrul cărora jurnaliștii au învățat tehnici de abordare echilibrată a genurilor în mass-media. În perioada septembrie 2015 – aprilie 2016, redacțiile selectate își vor evalua lunar conținutul editorial din perspectiva dimensiunii de gen, colectând date și informații specifice privind prezența femeilor și a bărbaților în calitate de surse și protagoniști ai materialelor jurnalistice, contextul prezentării femeilor și alte aspecte relevante pentru determinarea gradului de asigurare a egalității genurilor. Consiliul de Evaluare va examina rapoartele instituțiilor de presă și va elabora recomandări pentru fiecare redacție privind garantarea echilibrului de gen în activitatea jurnalistică. Din sursele Programului, redacțiile participante vor beneficia de suport financiar pentru efectuarea acestui exercițiu de autoevaluare a conținutului editorial.

În cadrul aceluiași Program de susținere a mass-mediei în asigurarea egalității de gen, API urmează să monitorizeze mass-media la tema asigurării echilibrului de gen și a prezentării femeilor migrante și să desfășoare un ciclu de dezbateri privind rolul mass-mediei în demontarea stereotipurilor de gen din societate.

Programul este realizat de API, cu susținerea Programului ONU "Femeile în Politică", implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul "Parteneriat pentru Dezvoltare", finanțat de Guvernul Suediei.

Lista instituțiilor beneficiare:

Mass-media audiovizuale: Radio Chișinău, Radio Moldova, SorTV (Soroca), Radio Orhei, Media TV (Cimișlia), Noua Televiziune de Sud (Taraclia), Drochia TV, TV 7, TV Moldova 1, PRO TV Chișinău;

Presa scrisă: „Jurnal de Chișinău", „Natura”, „Vocea Poporului”, agenția de știri IPN, „Cuvântul” (Rezina), „Gazeta de Sud” (Cimișlia), „Glia Drochiană” (Drochia), „Observatorul de Nord” (Soroca), „Unghiul” (Ungheni), „SP” (Bălți);

Presa online: Unimedia.info, Diez.md, Realitatea.md, Everydayjournalism.md, Gagauzinfo.md, Ialovenionline.md, Rasputin.md, Stirilocale.md, Trm.md, Ziuadeazi.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău