Autobiografia profesorului Ion Iovcev lansată astăzi, 2 martie, în Parlamentul European. Eugen Tomac: Este o carte-document care prezintă suferința și curajul unei generații întregi de tineri din stânga Nistrului

  • 02 Martie 2023 11:15
Autobiografia profesorului Ion Iovcev lansată astăzi, 2 martie, în Parlamentul European. Eugen Tomac: Este o carte-document care prezintă suferința și curajul unei generații întregi de tineri din stânga Nistrului

Profesorul Ion Iovcev își lansează astăzi, 2 martie, varianta în limba engleză a autobiografiei sale, ”Ostatic în propria țară- cartea vieții mele”, la Bruxelles, în incinta Parlamentului European. Evenimentul are loc la inițiativa europarlamentarului Eugen Tomac și urmărește să aducă la cunoștința legiuitorilor europeni mărturii despre evenimentele din regiunea separatistă transnistreană, prin prisma celui care a trăit în acea regiune și timp de mai bine de trei decenii a fost directorul Liceului ”Lucian Blaga”, după cum a declarat euro-deputatul român pentru Radio Chișinău.

Rep. Moldova acum este cunoscută prin prisma amenințărilor, dar mulți europeni nu știu aproape nimic despre ce s-a întâmplat în urmă cu 31 de ani în conflictul de la Nistru, ne-a declarat Eugen Tomac. Europarlamentarul spune că va contribui la multiplicarea volumului pentru ca această mărturie în limba engleză să fie cunoscută de un public mult mai larg, să cunoască ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană de peste 31 de ani.

Este o carte-document pentru că redă starea de spirit pe care un om care a încercat să fie un cetățean corect față de propriul stat, propria identitate și valorile în care crede într-un mediu complet ostil. Prezintă suferința și curajul de care au dat dovadă generații întregi de tineri care au venit să studieze în condiții extrem de  riscante și pline de provocări constante. Oameni care merită toată prețuirea. O corelare între ceea ce a fost și ceea ce există astăzi, este mai mult decât firească pentru că avem același agresor care amenință, avem aceleași trupe  care sub diferite pretexte închipuite aduc război, neliniște, suferință.

Doar prin pace, cooperare, înțelegere putem construi o lume în care toți oamenii, indiferent de limba pe care vorbesc acasă, în siguranță. Aceasta înseamnă Uniunea Europeană, pace, dezvoltare și prosperitate. De aceea ne dorim ca Ucraina și Rep. Moldova să facă parte din proiectul UE.

Referindu-se la intensificarea războiului informațional al Rusiei, Eugen Tomac spune că Uniunea Europeană privește cu îngrijorare ceea ce se întâmplă în Rep. Moldova.

„Imediat ce s-a produs această schimbare de guvern, Rusia a devenit tot mai insistentă în a provoca Rep. Moldova. Pune pe agendă o nouă dezinformare cu scopul de a crea noi tensiuni și anume că Ucraina va dori să intervină în  regiunea separatistă transnistreană. Toate aceste lucruri fac parte dintr-un plan foarte clar stabilit și are o singură menire de a destabiliza Rep. Moldova care trece printr-o perioadă foarte grea, și socială și economică. Rusia încurajează și partidele pro-ruse să fie tot mai agresive în a contesta actuala guvernare. Toate au un singur obiectiv. Să creeze climatul perfect pentru a-i speria pe oameni” susține Eugen Tomac

În acest sens deputatul Eugen Tomac dă asigurări că Uniunea Europeană este alături de Rep. Moldova, care în prezent se bucură de o susținere internațională fără precedent:

”Rep. Moldova niciodată nu a beneficiat de o asemenea grijă, protecție și susținere când UE și SUA oferă tot suportul ca cetățenii să se simtă în siguranță, inclusiv suport financiar pentru ajutoare. Toate fac parte din acest concept de susținere a Rep. Moldova în fața amenințărilor Ruse, care stimulează oamenii să iasă în stradă după ce a sistat livrările de gaze. Ne dorim ca războiul din Ucraina să înceteze cât mai rapid și el poate înceta dacă oprește Putin armata care a invadat Ucraina. Altfel dacă Ucraina cedează este ocupată și nu avem garanții că planul Moscovei nu va fi de a crea tensiuni tot mai mari chiar să atace Rep. Moldova ținând cont de ultimele evoluție. Privind lucrurile în oglindă în urmă cu un an aceeași retorică o aveau și față de Kiev. Tocmai de aceea trebuie să fim prudenți și să facem tot posibil ca lucrurile să nu escaladeze și Rep. Moldova să fie  ferită de orice imixiune din partea Rusiei” a declarat Eugen Tomac.

La rândul său, profesorul Ion Iovcev spune că lansarea cărții sale la Bruxelles are loc într-o zi simbolică pentru Rep. Moldova, la împlinirea a 31 de ani de la războiul de pe Nistru și la un an de la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina:

”În Ucraina are loc acum ceea ce s-a întâmplat la noi în 1992. Acești așa-numiți lideri din Tiraspol precum Caraiman, Antiufeev care era șeful KGB-ului de acolo, au plecat și activează în Donbas, Donețk și Lugansk. Aceste două republici sunt formate întocmai după modelul republicii separatiste nistrene”

Ion Iovcev s-a referit la importanța lansării acestei cărți în Parlamentul European, dar și la mesajul pe care îl va transmite din capitala Uniunii Europene întregii lumi, despre situația din Rep. Moldova.

 ”Pentru prima dată în Parlamentul European ajunge o carte tradusă în limba engleză despre problemele pe care le avem în stânga Nistrului și lupta noastră pe parcursul acestor ani. Mesajul nostru este că Rep. Moldova se află într-o situație foarte gravă și astăzi,. După 31 de ani noi nu avem război dar nu avem nici pace. Vrem să arătăm lumii întregi că Rep. Moldova vrea pace dar nu vrea să se întoarcă în Uniunea Sovietică. Oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului vor pace și vor să meargă înainte. Drum înapoi nu există. Atragem atenția întregii lumi că Rep. Moldova trebuie ocrotită și fără ajutor internațional nu poate supraviețui. Mulțumim Ucrainei, care a primit și primește lovitura din partea Rusiei și ne apără acum și pe noi. Noi însă tot trebuie să luptăm pentru ca Rep. Moldova să aibă viitor. Trebuie de făcut tot posibilul ca țara să fie reintegrată pe cale pașnică.”

Fiind un critic insistent al regimului din stânga Nistrului, profesorul Ion Iovcev a fost directorul unicului liceu românesc din capitala autoproclamatelor autorități de la Tiraspol timp de aproape 30 de ani. În vara lui 2021, printr-un ordin al ministrei socialiste a Educației, Lilia Pogolșa, el a fost demis din funcție.  

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău