AUTO | Opel aduce inovații pe modelul de familie Combo Life, prezent și pe piața din România
-
25 August 2019 15:34
Senzor pentru evitarea coliziunilor frontale, indicator menținere bandă de rulare, recunoaștere indicatoare rutiere, spații inteligente de depozitare atât în habitaclu, cât și în portbagaj, precum și dotarea cu volan cu alură sport, sunt doar câteva dintre inovațiile de ultimă oră introduse de constructorul auto german Opel, pe noul model Combo Life, prezent și pe piața din România.
Cu prețuri care pleacă de la 13.596 de euro, inclusiv TVA, în funcție de dotări și de capacitatea din interior (cu cinci sau șapte locuri), Combo Life se prezintă la exterior ca un autovehicul robust, cu alură de drum stabilă, în timp ce la interior poate fi comparat, ca dotări și aranjamente, cu orice mașină cu pretenții de oraș. Vârful tehnologic este atins, fără doar și poate, la interior, unde pasagerii se pot bucura de spațiu generos atât în spate, cât și mai ales în zona din față a mașinii.
De asemenea, sistemul audio și de navigație poate concura cu succes cu cel montat pe alte modele considerate high-class, în timp ce plafoniera rabatabilă aduce un plus de eleganță și versatilitate. Un mare plus este camera video pentru marșarier care ajută șoferul să aibă o vizibilitate de 360 de grade atunci când mașina merge cu spatele. Sistemul este cu atât mai inovator cu cât oferă și alte moduri de afișare, de la Standard până la Zoom și 180 de grade grad de vizibilitate.
Opel Combo Life, în versiunea 1.5, 130 CP, echipată cu AT8 - cutie de viteză automată în opt trepte, vine, printre altele, cu aer condiționat cu filtru de habitaclu, banchetă spate rabatabilă cu cotieră centrală, bare longitudinale plafon, comenzi pe volan, bluetooth și USB, control automat al farurilor, control de stabilitate electronic (ESP), dar și cu sistemul de Cruise control cu limitator de viteză. Alte plusuri inovatoare sunt: indicatorul de menținere banda de rulare și pachetul pentru siguranță care conține: senzor pentru evitarea coliziunilor frontale și recunoașterea indicatoarelor rutiere, precum și avertizare cu privire la viteza permisă pe anumite secțiuni de drum.
Motorizarea 1.5 cu AT8 nu se află în echiparea standard, însă această motorizare extrem de eficientă, alături de cutia automată în 8 trepte, poate echipa toate versiunile Combo Life - de la Selection la Innovation, în comparație cu alte mărci care limitează astfel de combinații, doar pentru versiunile superioare și mai scumpe de echipare.
Look-ul la interior este completat de sistemul de avertizare centuri de siguranță spate, sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri, suportul lombar șofer, reglabil pe două direcții, tapițeria din stofă Mistral Brown și, nu în ultimul rând, volanul sport în trei spițe.
Ecranul tactil din consola centrală, alături de mini-ecranul rabatabil situat în fața șoferului în apropierea parbrizului și în care sunt oferite informații cu privire la viteza de rulare, atenționările referitoare la limita de viteză, modul de rulare pe banda de circulație, precum și traseul prin GPS către destinație, completează dotările de înalt nivel al autovehiculului.
În același timp, ca extra-opțiuni sunt disponibile: cheia de contact pliabilă, funcția de descuiere a mașinii fără cheie, spațiu depozitare rândul 2, încărcare wireless pentru dispozitive mobile, Pachet siguranță copii (scaun pasager față rabatabil, plasă de siguranță, jaluzele geamuri spate) și Pachet Executiv (frână de parcare electrică, cotieră centrală față reglabilă, scaune față cu încălzire, prize de aer cu reglaj electric ventilație, pentru consola centrală mare etc.)
La exterior, Opel a creat pentru Combo Life un aspect ceva mai fluid decât al altor modele similare din clasa sa, iar tehnologia de vârf este parte integrantă. Astfel, cu ajutorul senzorilor exteriori montați poate fi anulat "unghiul mort" care dă bătăi de cap șoferilor, dar ajută și la detectarea pietonilor sau bicicliștilor din trafic, cu ajutorul unui semnal sonor transmis în timp util pentru a se evita vreo coliziune.
În plus, datorită acelorași senzori inovatori, montați pe partea laterală a șoferului, acesta este avertizat la momentul virajului de un eventual pericol, iar pe durata unei călătorii mașina atenționează în momentul în care se părăsește banda de circulație chiar și cu câțiva milimetri.
Modelul Opel Combo Life a fost lansat oficial, în România, la jumătatea lunii iunie a anului trecut, după prezentarea din cadrul Salonului Auto de la Geneva. Modelul poate fi comandat în versiunea de 4,40 metri (cu 5 locuri) sau cea de 4,75 metri (cu 7 locuri). În ambele versiuni, volumul portbagajului este generos, respectiv 597 de litri, în cazul versiunii cu cinci locuri, și de 850 de litru pentru versiunea cu șapte locuri.
Combo Life a primit titlul "Best Buy Car of Europe 2019' din partea juriului european, Autobest, surclasând alți cinci concurenți, aspiranți la titlu.
Cât privește istoria constructorului auto Opel, aceasta debutează pe 21 ianuarie 1899, când primul automobil Opel "Made in Rüsselsheim" a ieșit de pe banda de montaj. Compania Opel a fost înființată în 1862, de Adam Opel (1837-1887), iar fabrica din Rüsselsheim, landul Hessen, avea, în 1869, 40 de angajați și producea doar mașini de cusut. Cincisprezece ani mai târziu, la Adam Opel lucrau deja 300 de persoane.
În 1887, fabrica a început producția de biciclete. Până în 1939, la Rüsselsheim au fost fabricate 2,6 milioane de biciclete. Producția automobilelor a demarat în 1899, după moartea lui Adam Opel. Moștenitorii fabricii au cumpărat, în ianuarie 1899, fabrica de motoare Friedrich Lutzmann din Dessau și au transferat-o la Rüsselsheim, demarând astfel, imediat, producția de Opel-uri purtând eticheta "Made in Rüsselsheim".
Anul acesta, constructorul auto german sărbătorește 120 de ani de autovehicule Opel, notează Agerpres.