Austria nu-i va repatria pe cetățenii săi care au luptat pentru organizații teroriste

  • 06 Martie 2019 16:19
Austria nu-i va repatria pe cetățenii săi care au luptat pentru organizații teroriste

Autoritățile austriece au anunțat miercuri că nu vor repatria niciun cetățean care a luptat pentru Statul Islamic sau pentru alte grupări militante, în condițiile în care și alte state occidentale încearcă să decidă cum să procedeze cu militanții islamici care doresc să se întoarcă acasă.

Se crede că sute de persoane au părăsit Europa pentru a lupta pentru ISIS în Siria și Irak. Acum, în condițiile în care organizația teroristă a pierdut și ultimul teritoriu pe care îl mai controla în Siria, multe dintre acestea au cerut permisiunea de a reveni în țările lor natale. Cabinetul austriac a trimis parlamentului o hotărâre în care se afirmă că asistența consulară poate fi refuzată persoanelor susceptibile de a reprezenta o amenințare pentru ordinea publică. Cancelarul Sebastian Kurz, care conduce coaliția de guvernare, din care face parte și Partidul Libertății, de extremă dreapta, a declarat în cadrul unei declarații de presă că "pe viitor nu va exista niciun fel de asistență pentru persoane care au aderat la o organizație teroristă".

"Oricine pleacă din Austria pentru a ucide, a tortura sau a acționa împotriva unor minorități religioase sau ale căror puncte de vedere le diferențiază nu are dreptul la ajutorul Austriei", a adăugat el. Cu toate acestea, cancelarul nu a afirmat clar că aceștia vor fi împiedicați să revină în țară. Luna trecută, președintele Donald Trump a cerut Marii Britanii, Franței și Germaniei să preia mai mult de 800 de luptători ai ISIS capturați și să îi judece. Tările europene au rezistat însă presiunilor de a permite întoarcerea cetățenilor lor care au jurat credință unor grupări hotărâte să distrugă Occidentul.

Săptămâna aceasta, conservatorii germani conduși de Angela Merkel și partenerii lor de coaliție, social-democrații, au căzut de acord asupra unui plan de retragere a cetățeniei unor germani care au luptat pentru ISIS. Luna trecută, Marea Britanie i-a retras cetățenia unei adolescente care a părăsit Londra când avea 15 ani pentru a se alătura Statului Islamic în Siria. Aceasta, Shamima Begum, a fost găsită într-o tabără de detenție din Siria, iar soarta sa a devenit subiectul unor dispute referitoare la oportunitatea abandonării unei tinere de 19 ani cu un copil, care trebuie să se descurce singură într-o zonă de război.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău