Austria | Mandat european și internațional de arestare pe numele unui spion rus, ofițer GRU

  • 26 Iulie 2019 08:50
Austria | Mandat european și internațional de arestare pe numele unui spion rus, ofițer GRU

Autoritățile austriece au anunțat joi emiterea unui mandat european și internațional de arestare pe numele unui agent militar rus de informații suspectat că a desfășurat operațiuni de spionaj pe teritoriul Austriei, unde s-a aflat timp de mai mulți ani în contact cu un militar austriac, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Mandatul de arestare vizează "un ofițer GRU" (serviciul de informații militar rus), se arată într-un comunicat al poliției și parchetului din Salzburg. Conform informațiilor furnizate în comunicat, cetățeanul rus în vârstă de 65 de ani se afla în contact cu un colonel din armata austriacă acuzat că a fost informator al Moscovei începând cu sfârșitul anilor 1980 și până la arestarea sa în Austria, la sfârșitul anului 2018.

Acest caz de spionaj a fost dezvăluit de cancelarul Sebastian Kurz în noiembrie 2018, când între Rusia și puterile occidentale se instalase un climat politic glacial pe fondul otrăvirii, în Marea Britanie, a fostului agent dublu rus Serghei Skripal, dar și a acuzațiilor referitoare la atacuri cibernetice de amploare la nivel global, vizând autoritățile ruse.

Autoritățile austriece îl bănuiesc pe unul din coloneii săi, în prezent în vârstă de 70 de ani, că a spionat timp de 30 de ani în favoarea Rusiei. El se află, în prezent, în detenție provizorie și este inculpat în special pentru "divulgarea unor secrete de stat". Colonelul și-a recunoscut vinovăția pentru o parte din faptele de care a fost acuzat.

În cadrul informării judiciare realizate de parchetul din Salzburg, anchetatorii afirmă că au identificat agentul care se ocupa de spionul austriac și pe numele căruia au emis un mandat de arestare.

Pe site-ul ministerului austriac de interne, agentul GRU este prezentat sub numele Igor Egorovici Zaițev.

Conform sursei citate, primul contact între cei doi a avut loc în 1987. Începând din acel an, colonelul austriac "a practicat spionajul în favoarea serviciului de informații rus prin furnizarea către ofițerul său de informații amănunțite referitoare la întreg spectru militar al armatei austriece, în special în ceea ce privește sistemele de de armament și misiunile forțelor terestre și aeriene".

Informatorul austriac a beneficiat de "formări regulate" din partea agentului său cu care comunica "prin mijloace satelite foarte elaborate și prin alte mijloace tehnice de spionaj", conform autorităților austriece. În schimbul acestei îndelungate colaborări, spionul austriac a fost răsplătit cu mai multe sute de mii de euro. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:6,17 m/s
Sat
1
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
4
Arhivă Radio Chișinău