Austria își dorește un nou tratat al Uniunii Europene. Franța, rezervată

  • 09 Ianuarie 2020 19:55
Austria își dorește un nou tratat al Uniunii Europene. Franța, rezervată

Noul ministru austriac al afacerilor europene, Karoline Edtstadler, s-a pronunțat joi, la Paris, pentru un nou tratat instituțional european, care să instaureze mai multă subsidiaritate, o propunere primită însă cu rezerve de Franța, citează Agerpres și digi24.

''Dorim un nou tratat pentru Europa. El trebuie să includă principiile fundamentale ale subsidiarității'', a declarat Edtstadler după o întrevedere cu omologul său francez, Amélie de Montchalin.

Principiul subsidiarității definește aria de intervenție a Uniunii Europene și vizează ''protejarea capacității de decizie și de acțiune a statelor membre'' în domeniile care nu sunt de competență comunitară exclusivă.

''Este nevoie de o împărțire clară a competențelor între ce fac statele membre și ce puteam face noi împreună la nivel european'', a adăugat Karoline Edtstadler, aflată la prima sa vizită în străinătate după preluarea mandatului de ministru.

De partea sa, ministrul francez al afacerilor europene a reamintit că Parisul nu se opune de principiu unui nou tratat dacă acesta permite îmbunătățirea funcționării UE, dar a precizat că acesta nu este un scop în sine.

''Dacă aceste lucruri trebuie să fie ameliorate și dacă pentru asta trebuie să schimbăm tratatele, pentru noi nu este un subiect tabu. În prezent nu facem din asta un obiectiv în sine'', a spus Amélie de Montchalin.

Ea a salutat revenirea guvernului 'progresist, proeuropean' la Viena, condus de Sebastian Kurz, după ce acesta a guvernat alături de extrema dreaptă, care a făcut ''lucrurile poate puțin mai complicate''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău