Australia și Olanda lansează o nouă procedură legală împotriva Rusiei pentru doborârea zborului MH17, în 2014

  • 14 Martie 2022 11:45
Australia și Olanda lansează o nouă procedură legală împotriva Rusiei pentru doborârea zborului MH17, în 2014

Australia a anunțat, luni, că a lansat o procedură legală comună împotriva Rusiei pe lângă Organizația internațională a aviației civile (ICAO) în legătură cu doborârea cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines, în urmă cu opt ani, în Ucraina. Consiliul de Securitate al ONU a fost informat în legătură cu acest demers, a menționat la rândul său guvernul olandez, informează Reuters.

Rusia se face responsabilă, conform legislației internaționale, de doborârea acelei aeronave, iar acțiunea inițiată în Consiliul ICAO reprezintă încă un pas în lupta pentru a li se face dreptate celor 298 de victime, între care 38 de australieni, au afirmat premierul australian Scott Morrison și ministrul de externe Marise Payne, într-un comunicat făcut public luni, scrie digi24.ro.

Doborârea avionului a fost o încălcare clară a convenției vizând protejarea de tiruri a aeronavelor civile, subliniază Australia.

Ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra a subliniat într-o declarație că "moartea a 298 de civili, inclusiv 196 de olandezi, nu poate și nu trebuie să rămână fără consecințe", adăugând că "actualele evenimente din Ucraina subliniază importanța vitală a acestui fapt".

Acțiunea comună lansată în baza articolului 84 al Convenției aviației civile internaționale este separată de procesul penal din Țările de Jos în care patru suspecți sunt judecați pentru responsabilitate individuală.

Australia afirmă că vrea despăgubiri complete din partea Rusiei pentru pierderile produse, precum și suspendarea dreptului de vot al Rusiei în Consiliul ICAO.

Pe 17 iulie 2014, avionul companiei malaeziene zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur când a fost lovit, potrivit anchetatorilor internaționali, de o rachetă sol-aer rusească, deasupra teritoriului Ucrainei. Moscova a negat orice implicare. Un verdict în procesul din Olanda, în care sunt judecați trei ruși și un ucrainean, este așteptat în cursul acestui an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău