Australia și Noua Zeelandă și-au avertizat cetățenii aflați în Ucraina să părăsească țara imediat

  • 12 Februarie 2022 10:06
Australia și Noua Zeelandă și-au avertizat cetățenii aflați în Ucraina să părăsească țara imediat

Guvernele Australiei și Noii Zeelande și-au avertizat cetățenii aflați în Ucraina să părăsească țara imediat, în timp ce temerile asupra unei invazii ruse cresc, relatează sâmbătă DPA, potrivit Agerpres.

Pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia și Ucraina, ambele țări și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina cât timp încă sunt disponibile zboruri comerciale.

Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că situația în Ucraina este "foarte serioasă"

"Va fi o situație foarte volatilă dacă acolo are loc un conflict. Noi sperăm și ne rugăm să nu aibă loc", a spus Morrison sâmbătă într-o conferință de presă.

"De ceva vreme avem un mesaj clar că australienii din Ucraina ar trebui să caute să iasă din țară", a adăugat el.

Noua Zeelandă nu are reprezentanță diplomatică în Ucraina, a declarat ministrul de externe, Nanaia Mahuta, într-un comunicat.

Capacitatea de a oferi asistență consulară cetățenilor în Ucraina este prin urmare "foarte limitată", a notat ea.

"Situația de securitate din Ucraina s-ar putea schimba în scurt timp și neozeelandezii nu ar trebui să se bazeze pe sprijin pentru evacuare în aceste circumstanțe", a adăugat ea.

"Continuarea masării fără precedent a forțelor militare ruse la granița cu Ucraina este profund îngrijorătoare", a declarat Mahuta, adăugând că "Noua Zeelandă cere încă o dată Rusiei să ia măsuri imediate pentru a reduce tensiunile și riscul unei greșeli grave de calcul".

Măsurile urmează după ce Marea Britanie, Țările de Jos și SUA și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina cât mai repede posibil.

Rusia a continuat să nege că intenționează să invadeze Ucraina, în ciuda consolidării sale militare continue la granița cu Ucraina, notează DPA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău