Australia respinge obiectivele referitoare la lupta împotriva schimbărilor climatice

  • 10 August 2021 11:52
Australia respinge obiectivele referitoare la lupta împotriva schimbărilor climatice

Prim-ministrul conservator al Australiei, Scott Morrison, a respins marți apelurile pentru fixarea unor obiective mai ambițioase în ceea ce privește lupta împotriva schimbărilor climatice ca urmare a raportului alarmant dat luni publicității de către Organizația Națiunilor Unite (ONU), estimând drept suficiente strategiile implementate de țara sa, informează AFP, citat de AGERPRES.

La câteva ore după publicarea raportului realizat de experți în domeniul climei din cadrul ONU (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), care avertizează asupra unei încălziri globale mai severe și mai accelerate decât estimările anterioare, premierul Scott Morrison a anunțat că nu dorește să fixeze obiective în ceea ce privește atingerea neutralității emisiilor de dioxid de carbon.

„Australia își îndeplinește rolul'', a precizat Morrison.

„În absența unor proiecte, nu aș semna un cec în alb în numele australienilor în scopul atingerii acestor obiective'', a mai spus el.

Incendiile recente, seceta și cicloanele de o intensitate rară care au lovit țara sunt, potrivit oamenilor de știință, agravate de schimbările climatice.

Australia, printre principalii exportatori de combustibili fosili din lume, se află în prima linie a crizei climatice mondiale.

Cu doar câteva luni înaintea Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP26), care va avea loc în noiembrie la Glasgow, Morrison a respins apelurile, inclusiv cele din partea unor aliați precum Statele Unite, de a adopta un obiectiv oficial referitor la reducerea sau la compensarea emisiilor de dioxid de carbon..

Australia a lăsat să se înțeleagă că va atinge obiectul neutralității emisiilor de dioxid de carbon ''pe cât de curând posibil'', preferabil până în 2050, fără să-și asume însă niciun angajament în acest sens.

Liderul guvernului pare că dorește să abată atenția către țările în curs de dezvoltare și către noile tehnologii, care, din punctul său de vedere, ar reprezenta soluția crizei, notează AFP.

„ Trebuie să adoptăm o abordare diferită. Trebuie să ne concentrăm asupra inovațiilor tehnologice necesare pentru a schimba lumea și modul nostru de a funcționa'', a declarat Morrison.

Numeroși oficiali politici din coaliția conservatoare aflată la guvernare în Australia au legături strânse cu industria minieră și neagă realitatea încălzirii globale sau încearcă să minimizeze riscurile.

Partidul Liberal al primului-ministru precum și Partidul Laburist, care se află în opoziție, sunt ambele în favoarea continuării exploatărilor minelor de cărbune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău