Australia - O treime dintre cele 270 de balene eșuate pe coasta vestică a Tasmaniei au murit

  • 22 Septembrie 2020 09:37
Australia - O treime dintre cele 270 de balene eșuate pe coasta vestică a Tasmaniei au murit

Aproximativ o treime dintre cele 270 de balene-pilot eșuate pe coasta vestică a Tasmaniei, în sudul Australiei, au murit, potrivit echipelor de salvare care au precizat că operațiunile pentru a veni în ajutorul acestor cetacee ar putea dura mai multe zile, relatează marți EFE, preluat de Agerpres.

Balenele au eșuat pe un banc de nisip din golful Macquarie, din vestul Tasmaniei, iar o echipă de biologi și experți marini trimiși la fața locului studiază modul în care pot fi ținute în viață aceste uriașe mamifere care pot avea până la 7 metri lungime și o greutate de trei tone.

"Pentru început vom ajuta balenele să aibă mai mari posibilități de supraviețuire (...) unele dintre ele pot fi însă mult prea mari și au eșuat în locuri greu accesibile pentru a putea fi tratate", a comentat la o conferință de presă Kris Carlyon, biolog la Programul de Conservare Marină.

Expertul a precizat că dispozitivul de salvare, la care colaborează și Poliția din Tasmania și numeroși voluntari, va avea nevoie de mai multe zile și că faza "din cursul dimineții de azi este critică pentru a determina șansele de salvare" a balenelor.

Carlyon a remarcat dificultatea de a determina motivul pentru care aceste mamifere marine au eșuat pe coastă, indicând ca posibilă ipoteză faptul că au venit aici în căutare de hrană.

Grupul de balene ar fi putut fi condus de "una sau două" balene-pilot, iar restul acestor animale sociale le-ar fi urmat până când au eșuat pe bancul de nisip.

Nu este primul grup de balene care eșuează pe plajele din Tasmania, mai ales în golful Macquarie, unde ultimul incident de acest gen a avut loc în urmă cu un deceniu.

Potrivit experților, balenele-pilot sunt animale sociale, iar dacă una dintre ele comite o greșeală și intră în ape mai puțin adânci, restul grupului le urmează și se produce o eșuare în masă.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău