Australia | Giganții tech lansează un cod de bune practici pentru a lupta împotriva dezinformării

  • 22 Februarie 2021 13:09
Australia | Giganții tech lansează un cod de bune practici pentru a lupta împotriva dezinformării

Giganții tech internaționali prezenți în Australia au făcut public luni, la cererea guvernului, un cod de bune practici destinat reducerii răspândirii informațiilor false pe internet, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Grupul de presiune DIGI, din care fac parte Facebook, Google, Twitter, Microsoft, TikTok și Redbubble, s-a angajat să ia o serie de măsuri, în special să marcheze informațiile false de pe platformele lor și să ofere prioritate sursele de informații credibile.

Ele au acceptat de asemenea să suspende sau să dezactiveze conturile false sau suspecte, inclusiv programe de tip bot (programe informatice automatizate - n.r.) care funcționează pe platformele lor.

Măsurile, care se bazează în mare parte pe practici existente, ar viza de asemenea publicitatea plătită și materialele distribuite de utilizatori.

"Toți semnatarii se angajează să ia măsuri pentru a-i proteja pe australieni împotriva dezinformării online și pentru a adopta alte măsuri progresive pentru a reduce difuzarea și vizibilitatea acesteia", a transmis grupul cu ocazia publicării acestui cod de 29 de pagini.

El a fost elaborat ca răspuns la o anchetă guvernamentală asupra rolului platformelor online în difuzarea de informații false sau în dezinformare.

Problema a devenit extrem de sensibilă în timpul a două incendii de pădure care au devastat uriașa insulă-continent la sfârșitul lui 2019 și începutul lui 2020 și de la izbucnirea pandemiei de coronavirus.

"Informațiile false pot produce daune grave persoanelor și societății", a afirmat Autoritatea guvernamentală însărcinată cu comunicațiile și cu media (ACMA), responsabilă cu monitorizarea punerii în aplicare a acestui cod.

ACMA a transmis luni că, în 2020, peste două treimi dintre australieni și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu amploarea dezinformării online.

Președinta instituției, Nerida O'Loughlin, a salutat abordarea "proporționată și flexibilă" a acestui cod.

Semnatarii au convenit să facă o evaluare de etapă a acestui cod și să o transmită guvernului până la sfârșitul lunii iunie, apoi să publice rapoarte anuale.

Ministrul Comunicațiilor, Paul Fletcher, a avertizat luni companiile tehnologice că guvernul "va monitoriza atent" punerea în aplicare a acestor măsuri.

Acțiunea de luptă împotriva dezinformării dusă de guvernul conservator australian survine într-un moment în care ar urma să fie adoptată o lege care urmărește să îi constrângă pe giganții tech să remunereze media pentru preluarea știrilor pe platformele lor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău