Australia - Circa 10.000 de cămile vor fi împușcate în regiunile afectate de secetă

  • 08 Ianuarie 2020 11:48
Australia - Circa 10.000 de cămile vor fi împușcate în regiunile afectate de secetă

Lunetiști din Australia s-au urcat miercuri în elicoptere pentru a începe exterminarea a până la 10.000 de cămile, în condițiile în care seceta conduce turmele mari de animale sălbatice în căutare de apă în apropierea localităților situate în zonele îndepărtate, punând în pericol comunitățile indigene, relatează France 24 care citează AFP, preluat de Agerpres.

Autoritățile locale din Australia de Sud au declarat că turme ''extrem de mari'' afectează comunitățile rurale - amenințând puținele surse de hrană și de apă, avariind infrastructura și reprezentând un pericol la adresa șoferilor.

Măsura este luată în contextul în care Australia a fost afectată în 2019 de cel mai călduros și secetos an din istoria înregistrărilor meteorologice, seceta severă secând sursele de apă din unele orașe și alimentând incendiile de vegetație care au devastat zona de sud-est a țării.

Perioada de cinci zile în care va fi aplicată măsura exterminării acestor animale din zona Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) - unde trăiesc circa 2.300 de indigeni, în regiunea de nord-vest din Australia de Sud - este prima de acest fel pusă în aplicare în acest stat, potrivit media locale.

''Aceste grupuri (de cămile) exercită presiune asupra comunităților îndepărtate de aborigeni din zona APY și a activităților de pășunat, cămilele fiind în căutare de apă'', a declarat într-un comunicat comitetul executiv din APY.

Departamentul de Mediu din Australia de Sud, care susține că măsura exterminării din elicopter, a declarat că seceta a provocat de asemenea ''probleme grave în ceea ce privește bunăstarea animalelor'' deoarece cămilele au murit de sete sau s-au călcat în picioare în căutare de apă. ''În unele cazuri, animalele moarte au contaminat surse importante de apă și situri culturale'', a adăugat un purtător de cuvânt al instituției.

Cămilele au fost introduse pentru prima oară în Australia în anii 1840 pentru a ajuta la explorarea vastelor zone din interiorul continentului, circa 20.000 de exemplare fiind importate din India în următoarele șase decenii.

Australia ar deține în prezent cea mai mare populație de cămile din lume, cifre oficiale sugerând că în aceste regiuni deșertice ar trăi peste un milion de exemplare.

Potrivit Departamentului de Mediu, ''până la 10.000 de cămile vor fi exterminate în concordanță cu cele mai înalte standarde privind bunăstarea animalelor''.

Postul ABC a relatat că animalele vor fi ucise la distanță de comunități, iar carcasele acestora vor fi arse.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău