Australia - Bilanțul deceselor în urma incendiilor de vegetație a crescut

  • 31 Decembrie 2019 10:44
Australia - Bilanțul deceselor în urma incendiilor de vegetație a crescut

Alte două persoane au fost găsite decedate, iar cinci sunt date dispărute după ce incendiile de vegetație violente din sud-estul Australiei s-au intensificat marți, au confirmat autoritățile, citate de agenția DPA, prelaut de Agerpres.

Două persoane, tată și fiu, au murit în timp ce încercau să își protejeze locuința din apropierea orașului istoric Cobargo, la 380 de kilometri sud de Sydney, a declarat reporterilor comisarul Shane Fitzsimmons din cadrul Serviciului Rural de Pompieri din statul New South Wales (NSW).

Un alt bărbat care a rămas să-și protejeze casa din apropiere de Cobargo este dat dispărut.

Bilanțul în urma incendiilor izbucnite în luna octombrie a ajuns astfel la 12 morți, printre victime numărându-se trei pompieri voluntari.

Doi voluntari care se numărau printre miile de pompieri mobilizați pentru a participa la stingerea incendiilor au decedat la jumătatea acestei luni după ce autospeciala în care se aflau s-a răsturnat la sud de Sydney.

Un pompier și-a pierdut viața, iar alți doi au fost răniți luni noapte în apropiere de Albury, în sudul NSW, după ce o autospecială pentru stingerea incendiilor, cu greutatea de 12 tone, a fost răsturnată de o tornadă de foc. ''A fost o tornadă de foc sau o coloană piroconvectivă care a coborât brusc și care s-a format deasupra zonei principale a incendiului. Aceasta a dus la formarea unor vânturi ciclonice care s-au deplasat pe terenul incendiat'', a explicat Fitzsimmons, marți, în timpul unei conferințe de presă. El a declarat că pompierul decedat se numea Samuel McPaul și avea 28 de ani. Ceilalți doi pompieri care se aflau în autospecială au fost transportați la spital.

Incendiul din apropiere de Albury, la 550 kilometri sud-vest de Sydney este în continuare activ, iar pompierii nu au reușit să îl controleze.

Mai multe localități de coasta New South Wales au fost înconjurate de incendiile de vegetație, inclusiv orașul turistic Batemans Bay, la 277 de kilometri sud de Sydney, unde ar fi fost distruse patru case în cursul nopții.

Persoanele de pe coasta de sud a NSW au fost sfătuite să se adăpostească pe plaje pentru a fi în siguranță.

Șoselele importante din sudul Sydney au fost închise, iar poliția a restricționat de asemenea accesul pe drumurile către Snowy Mountains după izbucnirea unor noi incendii.

Între timp, în statul Victoria, circa 4.000 de persoane aflate în vacanță în orașul costier Mallacoota, situat la 500 de kilometri est de Melbourne, s-au retras marți dimineață pe plaje pentru a fi în siguranță. Comisarul Andrew Crisp din cadrul Serviciului pentru Situații de Urgență din Victoria a declarat reporterilor că ''Mallacoota este atacat; totul este negru și foarte înfricoșător''.

În regiunea Gippsland din nord-estul Victoria au fost consemnate daune semnificative de proprietate, 200.000 de hectare și mai multe proprietăți fiind mistuite de flăcări, a indicat Crisp adăugând că ''situația este încă dinamică și periculoasă''.

Patru persoane sunt date dispărute în Victoria, a declarat reporterilor marți dimineață premierul statului Daniel Andrews. Serviciul de pompieri din Victoria a emis opt alerte valabile pentru această regiune, oamenii fiind sfătuiți să evacueze deoarece nu există nicio garanție că pompierii pot ajunge la ei pentru a-i ajuta.

Andrews a menționat că a solicitat guvernului federal sprijin militar în vederea trimiterii, în caz de necesitate, a unor elicoptere și nave încărcate cu provizii și care pot fi utilizate pentru evacuarea persoanelor afectate.

''Sunt patru persoane dispărute și ne temem pentru siguranța lor'', a spus Andrews.

Incendiile au făcut ravagii în sud-estul Australiei începând din luna octombrie. Peste 3,4 milioane de hectare de vegetație și aproape o mie de case au fost mistuite de flăcări. Deocamdată nu se întrevede o îmbunătățire a situației, notează DPA.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău