Aurescu: România și Croația sunt pregătite pentru aderarea la Schengen

  • 28 Noiembrie 2022 19:15
Aurescu: România și Croația sunt pregătite pentru aderarea la Schengen

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, 28 noiembrie, că România și Croația sunt pregătite pentru aderarea la spațiul Schengen și sunt parte a soluției de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce privește gestionarea fluxurilor migratorii.

Șeful diplomației române Bogdan Aurescu a avut o întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Croația, Gordan Grlic Radman.

„În ceea ce privește agenda europeană, am abordat cu domnul ministru în mod prioritar obiectivul pe care ambele state îl urmăresc în această perioadă, și anume aderarea la spațiul Schengen, pe fondul celor mai recente evoluții înregistrate în acest dosar. Împărtășim o evaluare comună, și anume aceea că extinderea acestui spațiu va contribui la întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene, la crearea unui spațiu Schengen mai puternic și mai rezilient în fața provocărilor la adresa securității interne a Uniunii. Atât România, cât și Croația sunt pregătite pentru aderare și sunt parte a soluției de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce privește gestionarea fluxurilor migratorii și, de asemenea, este clar că este în interesul Uniunii Europene ca spațiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state”, a declarat Aurescu după întâlnire, potrivit Agerpres.

Discuțiile au vizat și aderarea României și Croației la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

„Suntem împreună candidați în acest proces și lucrăm împreună pentru pașii următori către procesul de negociere a aderării”, a spus Aurescu.

Ministrul croat a arătat că țara sa se așteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European în ceea ce privește aderarea la spațiul de liberă circulație și că susține adoptarea aceleiași decizii și pentru România și Bulgaria.

„Croația se așteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European de a intra în spațiul Schengen. În acest sens, susținem adoptarea aceleiași decizii pentru România și Bulgaria”, a afirmat Gordan Grlic Radman.

El a salutat raportul Comisiei Europene care propune finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
2
Sun
1
Mon
0
Tue
1
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău