Aureliu Ciocoi: Retragerea trupelor ruse este condiționată de recunoașterea la nivel internațional a statutului de neutralitate

  • 13 Decembrie 2019 12:32
Aureliu Ciocoi: Retragerea trupelor ruse este condiționată de recunoașterea la nivel internațional a statutului de neutralitate

Noul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene Aureliu Ciocoi spune că soluționarea conflictului transnistrean și retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R.Moldova este condiționată de statutul de neutralitate a țării.

Potrivit ministrului, Chișinăul ar putea spera la o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul R.Moldova, atunci când se va reuși obținerea  recunoașterii statutului de neutralitate al țării, trecând de la caracterul autodeclarat pe care îl avem în prezent, la un caracter internațional recunoscut al neutralității.

„Avem două alternative: sau acceptăm un statut de neutralitate recunoscut internațional, sau vom avea acest conflict nesoluționat încă mulți ani înainte”, spune Aureliu Ciocoi într-un interviu acordat pentru Unimedia. 

Totodată, acesta menționează că în cazul R.Moldova poate fi folosit modelul de neutralitate al țărilor precum Austria, Finlanda, Suedia și Elveția.

„Noi am putea să fim credibili în ceea ce privește neutralitatea militară a țării doar în condiția în care reușim să identificăm modelul, pentru că există o multitudine de modele atât în spațiul european, cât și global, de neutralitate recunoscută internațional. Noi, țin să vă anunț, ne-am autodeclarat neutri, și nimeni nu dă doi bani pe neutralitatea noastră autodeclarată. Respectiv, trebuie să încercăm să fim credibili cu acest statut și să obținem și o recunoaștere internațională a acestui statut. Și aici e marea problemă”, spune Aureliu Ciocoi.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
2,62 °C
cer fragmentat
Umiditate:69 %
Vint:2,1 m/s
Sun
9 °C
Mon
8 °C
Tue
10 °C
Wed
12 °C
Thu
14 °C

Curs oficial BNM 04 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 -0.0000
USD 18.4281 -0.0000
RON 4.1664 -0.0000
UAH 0.6689 -0.0000
RUB 0.2348 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău