Aureliu Ciocoi/Europa Liberă | Haideți să terminăm cu comedia depunerii cererilor de aderare a Republicii Moldova la UE! (Revista presei)

  • 28 Noiembrie 2019 09:36
Aureliu Ciocoi/Europa Liberă | Haideți să terminăm cu comedia depunerii cererilor de aderare a Republicii Moldova la UE! (Revista presei)

Revista presei - 28 noiembrie.

Bugetul pentru anul 2020 este unul electoral, care să arate în lumină bună partidul de guvernare și Guvernul președintelui”, titrează TVR Moldova, care publică mai multe opinii pe marginea acestui subiect. „Sunt sigur că toată arhitectura acestui buget, pe care din păcate nu am văzut-o, este făcută în cheia alegerilor prezidențiale, când Dodon râvnește un nou mandat de președinte”, a menționat Valeriu Munteanu, fost ministru al Mediului, președintele Partidului Uniunea Salvați Basarabia, în platoul emisiunii Punctul pe AZi. Deputatul Blocului ACUM, Lilian Carp, a declarat că sub paravanul unui buget social ne putem aștepta la anumite fraude. Aceeași opinie o are și Vitalie Marinuța, fost ministru al Apărării, secretar al Partidului Verde Ecologist. „Este un buget electoral, care să arate în lumină bună partidul de guvernare și Guvernul președintelui, pentru că nu este guvernul unui partid, ci guvernul lui Dodon”, a subliniat Marinuță.

La o săptămână după ce Ion Chicu a fost învestit în funcția de prim-ministru, a început reparația drumului din preajma casei sale din Durlești, relatează Jurnal TV, într-un reportaj de la fața locului. Lucrările au început pe 18 noiembrie, cu implicarea angajaților Întreprinderii Municipale "Exdrupo”. Viceprimarul din Durlești afirmă că nu știe nimic despre aceste lucrări, iar premierul a refuzat să  răspundă la întrebările jurnaliștilor. ”Muncitorii ne-au spus că au primit indicații să vină să repare porțiunea respectivă de drum, dar nimeni nu știe cine locuiește aici. Vecinii se plâng de lucrările efectuate care ar deteriora drumurile din preajmă”, relatează Jurnal TV.

Și tot Cotidianul îl citează pe fostul președinte al României, actual europarlamentar, Traian Băsescu. El a solicitat miercuri, în Parlamentul European, ca Uniunea Europeană să intervină în Republica Moldova și să determine PD și Blocul ACUM să formeze o coaliție de guvernare. „Este timpul ca Uniunea Europeană, care investește bani, să ceară celor doi lideri din opoziție și care, repet, constitutie majoritate să-și facă datoria față de Republica Moldova preluând guvernarea și reorientând țara către vest”, a afirmat Băsescu, în Parlamentul European.

Haideți să terminăm cu comedia depunerii cererilor de aderare a Republicii Moldova la UE!”, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă ministrul de externe din Guvernul Chicu, Aureliu Ciocoi. El a subliniat că predecesorii săi au declarat anterior că cererea va fi depusă ”și s-au pomenit în situații hilare...”. ”Trebuie să fim realiști. Nu trebuie să strigăm la tot colțul că mâine-poimâine depunem cererea de aderare. Trebuie să ne europenizăm noi înșine, în primul rând la nivel mental, și abia după aceea să ajungem să ne europenizăm la nivel național”, a declarat ministru Afacerilor Externe.

La concursul organizat de CSP pentru șefia PG va fi publicat doar punctajul total, transmite Ziarul de Gardă.  Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a argumentat că: ”Există elemente de viață privată. Nu toate chestiunile trebuie să fie făcute transparente, fiindcă noi avem și anumite obligații de respectare a drepturilor fundamentale ale omului. Chiar dacă noi evaluăm o persoană publică, există anumite limite până unde noi avem dreptul să intervenim în viața privată a cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Nagacevschi după ședința Guvernului din 27 noiembrie.

Ziarul Național îl citează pe liderul "Partidului Nostru", Renato Usatîi, care afirmă că Alexandru Stoianoglo va câștiga concursul de selectare a procurorului general. Anterior, Usatîi spunea că Veaceslav Soltan ar fi fost alesul lui Igor Dodon. Potrivit lui, astăzi ar urma să fie desemnat câștigătorul acestui concurs, iar Igor Dodon va semna mâine decretul de numire în funcție. ”Despre Stoianoglo am auzit doar lucruri bune. Important e ca Dodon să nu-l compromită așa cum a făcut cu mulți alții”, a mai spus Renato Usatîi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău