Aureliu Ciocoi, despre războiul de pe Nistru: Militarii ruși au intervenit pentru a opri vărsarea de sânge

  • 06 Februarie 2020 11:46
Aureliu Ciocoi, despre războiul de pe Nistru: Militarii ruși au intervenit pentru a opri vărsarea de sânge

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, susține că evenimentele care au avut loc în 1992 pe Nistru reprezintă un conflict armat cu pierderi umane declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană.

El a mai spus că armata rusă a intervenit pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. „Ceea ce a rămas din Armata a 14-a disolcată în regiunea de est a R. Moldova a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge. Că între timp sau până la acel moment și avem semnale că separatiștii sau aripa militantă a separatiștilor a fost probabil aprovizionată cu armament din depozitele care aparțineau Armatei a 14-a a Uniunii Sovietice în regiunea transnistreană, așa cum se numea anterior, e un alt punct de discuții, dar, factologic, armata Federației Ruse dislocată la acel moment în regiunea transnistreană a intervenit la acel moment pentru a opri vărsările de sânge”, a declarat ministrul, în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, Ciocoi susține că militarii ruși care fac parte din Grupul Operativ al Trupelor Ruse se află ilegal pe teritoriul regiunii de este a R. Moldova și au loc negocieri pentru ca aceasta să fie evacuată. „Să nu fi fost conflictul de pe Nistru, ar fi plecat și ceea ce a rămas din Armata 14 în stânga Nistrului”, a mai spus ministrul de Externe.

Menționăm că Organizația Națiunilor Unite a cerut, printr-o rezoluție, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R.Moldova, declarație calificată de Rusia drept „neplăcută și periculoasă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău