AUR pentru Centenar | În cinstea Unirii, Banca Centrală de la Chișinău a emis o monedă comemorativă în 2018

  • 30 Decembrie 2018 19:59
AUR pentru Centenar | În cinstea Unirii, Banca Centrală de la Chișinău a emis o monedă comemorativă în 2018

Mai multe monede comemorative, inclusiv una în aur dedicată Centenarului, au fost lansate în 2018 de BNM.

Monedă comemorativă „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”, din seria „Evenimente istorice”, a fost pusă în circulație din 27 martie 2018, pentru a marca evenimentul de la 1918, când Sfatul Țării de la Chișinău a votat Unirea cu România.

Moneda este bătută în aur, are 31 de grame și valoarea nominală de 1000 lei. Moneda a fost scoasă într-un tiraj de 300 de exemplare. Pe aversul monedei sunt reprezentate două femei - una ține în mână o panglică, iar a doua - o crenguță de laur.

De asemenea, începând cu 28 decembrie 2018, Banca Națională a Moldovei a pus în circulație zece monede comemorative dedicate unor personalități marcate ale culturii și istoriei noastre.

Seria Aleea Clasicilor este completată cu moneda dedicată împlinirii a 150 de ani de la trecerea în eternitate  a lui Constantin Negruzzi - prozator, poet, traducător, dramaturg. Moneda a fost bătută în aur și în argint.

Alte trei monede din argint fac parte din seria „Personalități”. Acestea sunt dedicate aniversării a 90-a de la nașterea lui Ion Druță – scriitor, poet, dramaturg și istoric literar; a 150-a de la nașterea compozitorului și preotului Mihail Berezovschi;  100 de ani de la nașterea lui George Meniuc - eseist, poet, prozator, publicist și traducător din Republica Moldova. O monedă din argint, dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea pictoriței Ada Zevin – artist plastic din Basarabia, completează seria „Femei celebre”.

Seria „Mănăstirile Moldovei” este completată cu moneda dedicată „Mănăstirii Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron din Chișinău” (cunoscută ca Mănăstirea Ciuflea). Colecția din seria „Conace boierești” adaugă o monedă de argint, care reprezentă Conacul lui Zamfirache Ralli, fosta reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea.

Seria „Știință și inovare”, care a fost lansată anul trecut, include două monede comemorative noi în argint dedicate aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Ivan Mocan – doctor habilitat în științe economice, profesor universitar, care a contribuit la pregătirea cadrelor de cea mai înaltă calificare pentru domeniul financiar – bancar și aniversării a 80-a de la nașterea lui Mihai Marinciuc - conferențiar la Catedra de Fizică a Universității Tehnice a Moldovei, un specialist notoriu, promotor și organizator al învățământului în domeniul fizicii.

Șirul noilor monede îl încheie piesa „Șoim dunărean (Falco cherrug)” din seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău