AUDIO | Retrospectiva proiectelor legislative pe domeniul justiției, adoptate de către parlament în sesiunea de primăvară-vară

  • 11 Septembrie 2022 09:49
0%
00:00:00
00:00:00

Săptămâna viitoare, pe 15 septembrie, începe sesiunea parlamentară de toamnă-iarnă 2022. Printre proiectele pe justiție aflate pe agendă parlamentară din toamnă, se regăsesc modificarea Codului Penal, modificări la Codul de Procedură Penală, modificarea Codului Administrativ, modificarea Legii taxei de stat, reforma Curții Supreme de Justiție, a comunicat pentru Radio Chișinău președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamati. Care au fost principalele proiecte legislative pe domeniul justiției, adoptate în sesiunea de primăvară-vară, aflați din materialul realizat de Ina Guțu.

 Legea care instituie mecanismul de evaluare extraordinară a candidaților pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, care a introdus așa-numitul mecanism de pre-vetting sau de evaluare a integrității candidaților, este una dintre principalele acte legislative adoptate în sesiunea parlamentară de primăvară-vară. Procesul, aflat în prezent în plină desfășurare, odată finalizat va permite accederea în aceste funcții a unor candidați integri, a explicat pentru Radio Chișinău, Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Rep. Moldova.

Ea s-a referit și la alte legi și modificări legislative adoptate în sesiunea trecută, importante pentru sistemul de justiție și cetățenii Rep. Moldova.

„Alte proiecte de legi importante vizează modificarea cadrului normativ cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, astfel încât să instituie obligativitatea declarării la valoarea de piață a bunurilor și nu la valoarea contractuală sau cadastrală, adică una derizorie de multe ori. Totodată, au fost adoptate mai multe prevederi ce țin de fortificarea capacității Autorității Naționale de Integritate, responsabilizarea conducerii Autorității, posibilitatea de a evalua performanțele conducătorului Autorității, astfel încât acesta să nu devină așa un fel de Dumnezeu odată ce e numit în funcție și nu îl poate nimeni revoca, chiar dacă are o conduită sau o performanță insuficient de bună”, afirmă Olesea Stamati.

Nicolae Frumosu: legiuitorul tinde să acorde o mai mare independență sistemului judecătoresc dar și să creeze un mecanism eficient de sancționare a judecătorilor pasibili de răspundere

Legiuitorul, ca urmare a noilor modificări legislative, tinde pe de o parte să acorde o mai mare independență sistemului judecătoresc, iar pe de alta să creeze un mecanism eficient de sancționare a judecătorilor pasibili de răspundere, explică  avocatul Nicolae Frumosu, expert în drept. Printre principalele acte normative adoptate de Legislativ în sesiunea de primăvară-vară 2022 se numără Legea cu privire la statutul judecătorului, Legea cu privire la organizarea judecătorească, Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, Legea cu privire la Curtea Supremă de Justiție.

Una modificările legislative exclude numirea judecătorilor pe un termen de cinci ani, astfel, prelungirea mandatului nu mai depinde de voința clasei politice și ar trebui să-i acorde mai multă independență magistraților:

„Anterior, orice judecător, după cinci ani de activitate trebuia să primească o reconfirmare a funcției sale. Această reconfirmare de cele mai multe ori era o sursă de corupție sau depindea de servilismul judecătorului sau de apartenența la un anumit grup de interese. Odată cu modificările adoptate judecătorii sunt numiți în funcție direct până la atingerea plafonului de vârsta de 65 de ani. Această modificare acordă din start judecătorului independență funcțională sporită. Or, prelungirea mandatului său nu mai depinde de voința clasei politice sau de voința altor grupuri de interese”,spune Nicolae Frumosu.

Totodată, modificarea mecanismului de acordare a îndemnizației unice de concediere a judecătorilor minimalizează riscul ca un judecător compromis să ridice sume exorbitante la părăsirea funcției sale, mai constată expertul Nicolae Frumosu.

Legiuitorii au operat modificări și în ceea ce privește legislația penală, mai exact a incriminat mai multe infracțiuni în domeniul electoral. Au adoptat legi care au drept scop descurajarea propagandei în contextul războiului din Ucraina.  Legea va permite și pedepsirea fugarilor care reușeau până acum să tergiverseze examinarea cauzelor penale.

„Dacă vorbim de legislația penală constatăm că legiuitorul a incriminat mai multe infracțiuni din domeniul electoral cu scopul de prevenire a corupției electorale, mă refer la infracțiunea de finanțare ilegală a partidelor politice a concurenților electorali. La fel, au fost mărite limitele de pedeapsă pentru anumite infracțiuni electorale.

În contextul agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei Parlamentul Rep. Moldova a incriminat anumite infracțiuni care au drept scop descurajarea propagandei de război.

Nu mai puțin importante sunt și modificările la legislația penală referitoare la confiscarea extinsă a bunurilor, legiuitorul mărind considerabil numărul infracțiunilor pentru comiterea cărora poate fi aplicat acest mecanism. Deputații noștri au atras atenția și la o altă problemă destul de acută pentru societatea noastră și anume atragerea la răspundere penală a persoanelor care se eschivează de la urmărirea penală și de la judecare. Altfel spus, problema judecării fugarilor de justiție. În acest sens, Parlamentul a adoptat modificări la legislația procesuală ce nu ar mai permite tergiversarea continuă a examinării cauzelor penale respective”, afirmă N. Frumosu.

Olesea Stamate:  Odată nou formate CSM și CSP ne așteptăm că vor lua decizii curajoase care vor ajuta, vor contribui la curățarea sistemului din interior

Primele schimbări vor fi resimțite după ce va fi ales un nou Consiliu Superior al Magistraturii și un nou Consiliu Superior al Procurorilor, susține președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Rep. Moldova, Olesea Stamate care a menționat câteva dintre principalele beneficii ale legilor adoptate.  

„Cu siguranță, candidații care vor rămâne în concurs vor fi integri. Or, asta se va reflecta implicit asupra administrării sistemului judecătoresc și sistemului procuraturii. Ne așteptăm ca aceste două consilii nou formate vor lua decizii curajoase care vor ajuta, vor contribui la curățarea sistemului din interior. Trimiterea în judecată în lipsa persoanei , asta înseamnă că vom avea rezultate pe anumite dosare de rezonanță finalizate, la etapa urmăririi penale, mai rapid. Totodată, bugetul țării ar putea fi suplinit cu mijloacele rezultate din confiscarea extinsă, odată ce vom avea primele hotărâri de judecată pronunțate pe aceste dosare”, afirmă Olesea S.

Olesea Stamate admite, însă, că reforma justiției este un proces de lungă durată,  dar rezultatele vor aduce o anumită certitudine.

„Dacă vorbim despre o reformă atunci vorbim despre curățarea profundă a justiției care nu se poate întâmpla peste noapte. Pentru că nu poți să dai afară toți judecătorii și toți procurorii și să te apuci să îi angajezi din nou. Ei au acolo locul lor special în Constituție care le protejează stabilitatea mandatului, și este normal acest lucru. Respectiv, ca să poți să faci o evaluare altfel decât cele făcute periodice până acum, trebuie să adopți niște legi curajoase, avizate de către Comisia de la Veneția, verificate de Curtea Constituțională. Toate aceste procese durează mai mult decât ne-am dori noi. Dar ele garantează o certitudine, un parcurs legal”, menționează Olesea Stamati.

Sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului va începe pe 15 septembrie.

*Materialul a fost realizat în cadrul Campaniei Pentru o Justiție Sănătoasă, implementată de Asociația Presei Independente din Moldova.

AUDIO | Ostatici în propria lor țară. Cetățenii din Transnistria riscă ani grei de închisoare dacă vor încerca să-și apere drepturile în afara regiunii

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:5,14 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău