AUDIO | Rectorul Universității din Bălți, Natalia Gașițoi, despre reforma universitară: „Nu am fost surprinși de această decizie”
-
28 Iunie 2022 13:35
Ministerul Educației și Cercetării a anunțat startul reformei în sistemul universitar. Mai multe universități și structuri academice vor fi absorbite de unele instituții universitare. Cele mai multe entități, 15 la număr, vor fuziona cu Universitatea de Stat din Moldova, câte patru cu Universitatea Tehnică și Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. De exemplu, Universitatea Agrară va fi absorbită de UTM, iar Universitatea de Sport – de USM. Pentru implementarea reformei vor fi alocați 700 milioane de lei. Reforma se produce pe fondul scăderii numărului de studenți și intenția autorităților de a consolida instituțiile universitare. Radio Chișinău a discutat cu rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Natalia Gașițoi, despre felul în care vor fi reformate universitățile din afara Chișinăului.
Ce presupune reforma sistemului universitar anunțată, iată, de ministerul Educației, în cazul Universității „Alecu Russo” din Bălți?
Universitățile regionale trebuie fortificate. Ne așteptăm la creșterea investițiilor în oferirea cel puțin a granturilor prin diverse proiecte la care vom aplica și noi pentru dezvoltarea Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
Ministerul Educației a anunțat că, de fapt, vrea să consolideze universitățile regionale din sud și nord. Mai exact ce ar presupune, ce ar însemna asta pentru Universitatea din nord, de la Bălți?
în foarte scurt timp se investi în patru domenii strategice, printre care ingineria, domeniul IT și educația. Am depus și noi proiecte pentru dezvoltarea, în special, a infrastructurii, modernizarea laboratoarelor existente, laboratoarelor didactice și a celor științifice, dotarea spațiilor educaționale pentru a putea concura cu universitățile din Europa în ceea ce privește formarea specialiștilor.
Ce procese vor avea loc la Universitatea din Bălți în aspectul comasărilor?
În cazul Universității din Bălți nu se prevăd reorganizări, nu suntem afectați direct de această schimbare, dar crește, în schimb, pentru noi responsabilitatea pentru nivelul de calitate al programelor pe care îl oferim.
Vor crește și alocațiile financiare?
Presupun că da. Doar că, în mod evident, aceste alocații nu pot să fie făcute doar din dorința de a consolida regiunile. Nu știu exact ce ar presupune acele investiții de 700 de milioane de lei care se vor investi în universități din Rep. Moldova.
Care a fost, în opinia Dvs. factorul determinant care a impus autoritățile să recurgă la această reformă?
Despre această reformă în sistemul de învățământ superior se discută de foarte mult timp. Nu am fost surprinși de această decizie. Au fost realizate studii care demonstrează că, din păcate, acel factor demografic și migrația care se atestă în țară a condus la scăderea numărului de studenți în instituții. Suntem conștienți cu toții că numărul de studenți din instituțiile de învățământ superior, în ultima perioadă, a scăzut.
Laitmotivul acestei reforme ar fi „Universități puternice cu studenți puțini”...
S-ar dori să crească numărul de studenți în grupele academice, să se consolideze catedrele pe diverse domenii. (...) Cu regret, acesta este motivul: scăderea dramatică a numărului de studenți din instituțiile de învățământ superior pentru că dacă nu s-ar fi atestat această scădere a numărului de studenți și nu ar fi crescut atât de mult cheltuielile pentru instruirea studenților în grupe academice cu număr mic, probabil că nu s-ar fi pus astăzi în discuție acest subiect.