AUDIO | Mihail Sirkeli, despre legea ce permite în Găgăuzia purtarea panglicii Sf. Gheorghe: statutul juridic a fost folosit în scopuri periculoase

  • 03 Mai 2022 13:10
0%
00:00:00
00:00:00

Radio Chișinău: - Cum apreciați promulgarea și, respectiv, intrarea în vigoare a așa-zisei legi „Cu privire la folosirea simbolurilor Victoriei” pe teritoriul Găgăuziei?

Mihail Sirkeli: - Din punctul meu de vedere, este o nebunie. Suntem martorii cum autonomia găgăuză și statutul ei juridic sunt folosite în scopuri greșite, periculoase. Nu pentru asta a fost creată autonomia găgăuză pentru a promova interesele unui stat străin, cu politică externă agresivă, așa cum este a Rusiei. Nu cred că a fost o idee bună, cineva a vrut să folosească momentul și să adopte niște legi care sunt populare în societate, dar sunt foarte periculoase și pentru această societate.

Radio Chișinău: - Poate fi considerată adoptarea acestei legi în Găgăuzia ca un gest de nesupunere față de autoritățile naționale, de vreme ce Parlamentul de la Chișinăul a adoptat o lege care tocmai interzice aceste simboluri?

Mihail Sirkeli: - Problema este că nu sunt delimitate sau delineate competențele Găgăuziei. Găgăuzia are competențe legislative și Găgăuzia le folosește. O altă întrebare în ce scopuri folosește Găgăuzia aceste competențe legislative, ea le folosește în interesul unui stat străin. Asta este o altă întrebare. În cazul dat, nu cred că noi putem vorbi despre nesupunere. Aici este timpul ca autoritățile naționale să revină la ideea delimitării competenților, să fie stabilite clar și definitiv unde încep competențele, în ce cazuri Găgăuzia poate adopta legi locale și în ce cazuri nu. Trebuie să fie fixat concret că legile găgăuze nu pot contrazice reformele care se petrec pe teritoriul Rep. Moldova și nu pot servi interesele unui stat. Aici este o discuție foarte lungă și trebuie să fie pornită o discuție foarte serioasă și să punem punct la acest subiect și să-l rezolvăm definitiv.

Radio Chișinău: - Ce efect, credeți, va avea această lege pentru restul populației Rep. Moldova?

Mihail Sirkeli: - Nu e prima dată când Adunarea Populară adoptă astfel de legi [contradictorii]. Prima dată, dacă vă amintiți, a fost adoptată Legea nediscriminării sau a șanselor egale, care fusese adoptată de către Parlamentul Rep. Moldova, după care în Găgăuzia a fost adoptată o lege care contrazicea legea națională. Acea lege a Adunării Populare a fost atacată în judecată de Asociația „GENDERDOC-M”, prevederile căreia au fost abrogate de instanță. O altă lege a fost cea cu privire la referendum, care fusese organizat înainte de semnarea a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Repet, trebuie să inițiem discuții serioase ca să delimităm competențele Găgăuziei, să fie stabilite clar lucrurile pentru ca să nu se mai repete.

Radio Chișinău: - Considerați că și această lege va avea aceeași soartă?

Mihail Sirkeli: - Este singura cale că legea să fie atacată de Cancelaria de Stat. Dacă noi vorbim despre interesele statului, Guvernul Rep. Moldova trebuie să-i dea indicații Oficiului Cancelariei de Stat de la Comrat pentru a ataca această lege în sensul abrogării ei prin judecată.

Radio Chișinău: - În general, populația din Găgăuzia a salutat adoptarea acestei legi?

Mihail Sirkeli: - Sigur că da. Noi nu avem date statistice sau date sociologice, dar după cum vedem după reacția oamenilor pe rețelele de socializare noi presupunem că da – această lege este acceptată, din păcate.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,71
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău