AUDIO | Jurnalistul Andrei Captarenco, despre masacrul din orașul ucrainean Bucha: „Sunt imagini greu de descris”

  • 04 Aprilie 2022 12:49
0%
00:00:00
00:00:00

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, jurnalistul Andrei Carpatenco de la TV 8 a povestit că a fost în orașul Bucha, la nord-vest de Kiev, localitate care a fost, recent, preluată de forțele ucrainene de sub controlul trupelor ruse.

Despre cele văzute în Bucha, Andrei Captarenco ne-a spus că e ceva de nedescris. Cadavrele continuă să zacă pe străzi, iar localnicii povestesc că au trăit clipe de groază.

„Sunt imagini greu de descris. E greu să spui în cuvinte ceea ce vezi în realitate. Oameni morți pe stradă – militari ruși, civili... Groaznic. E groaznic ce am văzut. Orașul este deja eliberat și oamenii au ieșit din case. I-am văzut stând la cozi pentru ajutoare umanitare, pentru că din 25 februarie, din a doua zi când a început războiul ei au fost sub această teroare. Erau fără hrană. Oamenii erau ascunși. Am întâlnit oameni care zic că două săptămâni au stat ascunși prin beciuri sau subsoluri. Localnicii povestesc că au trăit umilință și teroare când au intrat soldații ruși. Erai împușcat pentru un cuvânt, pentru o privire, pentru orice nu le plăcea – ei executau oamenii. (...) Și astăzi cadavrele sunt pe străzi pentru că orașul abia își revine la o normalitate și nu au reușit încă să-i strângă. Dar pentru că mulți erau neidentificați pe străzi erau, pur și simplu, înmormântați în groapa comună despre care știm cu toții.”

L-am întrebat pe Andrei Captarenco dacă ceea ce a văzut la Bucha seamănă cu o înscenare, așa cum pretinde ministerul rus al apărării.

„Să-i luăm în serios, ce zice ministerul apărării al Federației Ruse cred că  pentru oameni normali este deja, pur și simplu, o glumă să-i crezi pe ei. Nu, cum să fie o înscenare? Ce spectacol trebuie să faci tu ca să înscenezi așa ceva?”

Despre Kiev, colegul nostru Andrei Captarenco ne-a spus că, treptat, orașul revine la normalitate, chiar dacă unele zone au fost afectate de atacurile armatei ruse.

„Orașul încet, încet revine la normalitate. Observăm și atitudinea militarilor, devenind mai clamă, mai liniștită. Nu este atât de strict cum erau în zilele când toți erau suspecți, toți erau verificați. Acum sunt mai mulți oameni pe stradă, se mai deschid magazine. (...) Sunt câteva zone care au fost afectate – obiective civile. Acel centru comercial despre care toți știm, blocuri afectate. Dar totuși nu aș vorbi despre proporții.”

Andrei Captarenco se află în Ucraina împreună cu o echipă de jurnaliști români.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău