Audio | Ambasadorul Franței în R. Moldova Pascal le Deunff, despre festivalul „Nopțile pianistice”

  • 21 Iunie 2019 16:13
0%
00:00:00
00:00:00

La Chișinău începe astăzi festivalul „Nopțile Pianistice din Moldova – Marea Neagră”, organizat de Alianța Franceză din Moldova, cu susținerea Ambasadei Franței la Chișinău.

Festivalul va reuni din nou în această vară, din 21 iunie până pe 6 iulie, mari talente internaționale și locale care vor interpreta opere muzicale clasice. Patru concerte vor avea loc la Chișinău, la Filarmonica Națională, iar unul se va desfășura la Tiraspol.

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal le Deunff, a spus că acest festival este una din cele mai bune  colaborării moldo-franceze și o oportunitate extraordinară pentru artiștii din Franța să evolueze pe scenele de aici. Ambasadorul consideră că aceste concerte vor fi o experiență muzicală extraordinară pentru Republica Moldova și pentru publicul de aici.

Artiștii care vin la acest festival nu sunt doar din Franța și din Republica Moldova, iar fiecare dintre ei își pune în valoare talentul artistic pentru a valorifica muzica clasică. Marea deschidere a acestui festival va avea loc pe 21 iunie și nu este o dată întâmplătoare. Pe 21 iunie nu este doar cea mai lungă zi din an, dar este celebrată și „Ziua Internațională a Muzicii”, a spus Pascal le Deunff.

Festivalul Nopțile Pianistice din Moldova, care este la cea de 17-a ediție va începe cu un concert de muzică clasică la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.

„Festivalul va începe cu un mare concert de muzică clasică, iar unul dintre protagoniștii acestui spectacol va fi Jonathan Benichou, care are origini moldovenești: bunicii săi sunt născuți la Chișinău și Tiraspol.

Pe 29 iunie, la Sala Cu Orgă va avea loc un eveniment special, va fi prezentată o operă „Micul prinț” de către pianistul francez Thierry Huillet. El va fi acompaniat de către violonista Clara Cernat. Ea a cântat pentru prima oară într-o școală de muzică, în 1990, la Chișinău și mereu a visat, asemenea micului prinț, să revină la Chișinău și să cânte în fața publicului de aici”, a povestit Pascal le Deunff.

Un alt concert cu semnificație simbolică va avea loc pe 3 iulie. Evenimentul va celebra cea de-a zece aniversare a Parteneriatului Estic, din care face Republica Moldova. Acest concert este organizat sub auspiciul Ambasadelor Franței, Poloniei și Germaniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău