Audierile în cazul BEM continuă

  • 09 Martie 2015 19:13
Audierile în cazul BEM continuă

Fluctuațiile de pe piața valutară și reducerea comerțului extern din cauza crizei regionale afectează grav economia Republicii Moldova, a declarat astăzi ministrul finanțelor Anatol Arapu.

Oficialul a menționat că în acest an se prognozează o reducere a Produsului Intern Brut.

Anatol Arapu a fost audiat de comisia parlamentară de anchetă privind situația de pe piața valutară și a Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, suspectate de tranzacții dubioase la sfârșitul anului trecut. Anatol Arapu a recunoscut că fluctuația de pe piața financiară a afectat economia Moldovei. La aceasta se adaugă și reducerea comerțului extern. În primele două luni ale anului curent importurile au scăzut cu 20%, a menționat ministrul.

În ce privește situația de la Banca de Economii, președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare Artur Gherman a declarat că în prezent se lucrează în privința radierii Vneșeconombank din calitatea de acționar al BEM, dar acest lucru va fi posibil doar după ce banca rusă își va primi banii înapoi.

Deputatul Igor Dodon a reiterat astăzi că din Banca de Economii și Banca Socială au fost scoase 13 miliarde de lei care au fost transferate în dolari și scoase din țară, ceea ce ar fi provocat și criza de pe piața valutară. În același timp, președintele comisiei Marcel Răducan a declarat că în continuare urmează că membrii comisiei să pregătească raportul în urma audierilor care va fi prezentat în parlament peste 10 zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău