Audieri publice la Parlament privind controalele efectuate de garda forestieră. Sute de angajați ai Moldsilva au fost sancționați în perioada 2022-2023

  • 26 Iulie 2023 16:23
Audieri publice la Parlament privind controalele efectuate de garda forestieră. Sute de angajați ai Moldsilva au fost sancționați în perioada 2022-2023

Comisia mediu, climă și tranziție verde din cadrul Parlamentului a desfășurat miercuri, 26 iulie, audieri publice cu privire la rezultatele controalelor exercitate de către garda forestieră, parte componentă a serviciului silvic din subordinea Agenției „Moldsilva”, în fondul forestier național, gestionat de entitățile silvice, în perioada 2022-2023. La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Inspectoratului pentru protecția mediului și ai Agenției „Moldsilva”.

Potrivit raportului, pe parcursul anului 2022, au fost efectuate 5 166 de revizii în cadrul entităților subordonate Agenției. Ca urmare a acestor revizii, au fost întocmite 540 de procese-verbale pentru contravenții precum tăieri ilicite, pășunat neautorizat al animalelor și vătămarea culturilor silvice, braconaj și alte contravenții silvice.

În anul 2023 au fost efectuate 2 226 de revizii și întocmite 159 de procese-verbale.

În perioada de raportare, au fost aplicate sancțiuni pentru nerespectarea obligațiunilor de serviciu și neglijență în activitate. Sancțiunile au fost aplicate atât persoanelor cu funcții de răspundere, cât și persoanelor responsabile de paza și protecția vegetației forestiere din cadrul entităților silvice. Astfel, circa 300 de persoane au fost sancționate disciplinar, iar 13 persoane au fost eliberate din funcție.

În scopul examinării sesizărilor și petițiilor, precum și pentru efectuarea controalelor inopinate, au fost create grupuri de lucru de către Secția protecția pădurii și garda forestieră din cadrul Agenției „Moldsilva”, care au întreprins examinări în teren în circa zece entități silvice.

În cadrul audierilor, participanții au abordat și aspecte care vizează activitățile întreprinse de responsabilii din cadrul Agenției „Moldsilva” în vederea recuperării prejudiciilor cauzate, ca urmare a contravențiilor silvice înregistrate.

Comisia mediu, climă și tranziție verde a luat act de informația prezentată și va monitoriza implementarea recomandărilor în vederea redresării situației în domeniu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
19
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău