Audieri publice în Parlament | Republica Moldova este asigurată cu gaze pentru lunile decembrie și ianuarie în proporție de 80%
-
03 Decembrie 13:57
Rep. Moldova este asigurată cu gaze în proporție de 80% pentru lunile decembrie și ianuarie anul viitor, iar Moldovagaz urmează să facă achiziții corespunzătoare pentru lunile februarie și martie. Datele au fost prezentate în cadrul unor audieri publice organizate astăzi în Parlament în contextul creșterii tarifului la gaze, la care s-a vorbit despre impactul acestei majorări asupra consumatorilor și economiei naționale, transmite Radio Chișinău.
Potrivit directorului interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, majorarea tarifelor la gazele naturale se datorează fluctuației mari pe piețele internaționale. El a precizat că nu a fost posibilă aciziționarea stocurilor de gaze vara pentru sezonul rece din cauza lipsei ofertelor.
Vadim Ceban a spus că 80% din necesarul de consum pentru lunile decembrie și ianuarie este acoperit. Astfel, compania trebuie să achiziționeze acum 78 de milioane de metri cubi de gaze pentru luna februarie și 85,4 milioane de metri cubi pentru luna martie.
„Piața este foarte volatilă. Noi am văzut în noiembrie creșterea bruscă a cotațiilor, nu din cauza că temperatura afară e rece, dar din cauză că în Europa a crescut consumul de energie electrică. Energia regenerabilă nu generează energie electrică destulă pentru a acoperi consumul și nu lucrează inclusiv hidrocentralele. Creșterea consumului pentru generarea energiei electrice a condus la creșterea tarifelor, inclusiv cererea acestor clienți consumatori a condus la această creștere”, a spus Vadim Ceban.
De asemenea, ANRE a luat decizia de a aproba urgent majorarea tarifelor, solicitată de Moldovagaz, pentru a evita o acumulare de devieri tarifare negative de până la 600 de milioane de lei în lunile de iarnă, cu un consum mare de energie, explică directorul Agenției, Alexei Taran.
„S-a impus necesitatea intervenției urgente în prețuri pentru a stopa această acumulare și a evita viabilitatea economică a furnizorului pentru că aceste 600 de milioane urmau să facă un deficit de încasări și de cashflow pentru furnizori, și atunci riscam ca în perioada de iarnă furnizorul să rămână în incapacitate de plată sau să nu-și poată onora obligațiile către furnizorii săi. Cu cât mai mult întârziam intervenția, cu atât mai mult era să fie valoarea acumulată a acestor devieri, care urmau să fie compensate anul viitor în structura tarifelor”, a precizat Alexei Taran.
La rândul său, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că „Ministerul nu se ocupă de comercializarea gazului. Ministerul Energiei face politici, monitorizează piața, aduce resurse financiare, vine cu recomandări și instituie un mecanism de compensare”, a spus Parlicov.
„Am făcut demersurile pentru a obține finanțare, inclusiv pentru a obține prețuri preferențiale de la companii de stat pentru gaze. Instrumentul prin care intervine Guvernul este să compenseze creșterile tarifare, să compenseze consumatorii vulnerabili pentru perioada rece a anului”, a menționat Victor Parlicov.
Amintim că de la 1 decembrie, cetățenii achită pentru un metru cub de gaze 15 lei și 50 de bani (fără TVA), cu 3 lei și 35 de bani mai mult decât până acum. Noile tarife au fost aprobate după ce SA Moldovagaz a depus la ANRE o cerere de ajustare a prețurilor, argumentând decizia prin „creșteri considerabile ale prețurilor pe piața internațională”.