Au început să curgă transporturile de armament nord-coreean către Rusia? Traficul feroviar dintre cele două țări a explodat în ultimele zile

  • 10 Octombrie 2023 09:32
Au început să curgă transporturile de armament nord-coreean către Rusia? Traficul feroviar dintre cele două țări a explodat în ultimele zile

Imaginile din satelit au surprins pe 5 octombrie un nivel fără precedent al traficului feroviar de marfă la granița dintre Coreea de Nord și Rusia. Intensificarea activității tinde să confirme acuzațiile potrivit cărora, după întâlnirea dintre Kim Jong-un și Vladimir Putin, Coreea de Nord a început transporturile masive pentru sprijinul Rusiei în războiul cu Ucraina, scrie defenseromania.ro.

Imaginile din satelit arată că, la doar cinci zile după întâlnirea celor doi șefi de stat, a avut loc o creștere treptată, dar constantă, a numărului de vagoane de marfă la instalația feroviară Tumangang din Coreea de Nord, situată la granița cu Rusia.

Astfel, pe 5 octombrie 2023 la această stație a fost înregistrat un număr de 73 de vagoane de marfă în deplasare spre Rusia, în timp ce maximul din ultimii cinci ani nu a depășit 20 de vagoane.

În plus, în zona depozitului principal a facilității feroviare sunt depozitate în aer liber containere și echipamente, care sunt însă acoperite cu prelate.

De asemenea, potrivit Beyond Parallel (website asociat Centrului de Studii Strategice și Internaționale din Coreea de Sud), aspectul lăzilor, containerelor și echipamentelor diferă considerabil de cele observate în ultimii cinci ani de monitorizare a unității feroviare.

Observația este coroborată cu informațiile apărute în media de specialitate în aceeași zi, potrivit cărora Coreea de Nord a început să transfere sisteme și muniție de artilerie în Rusia.

Vizita lui Kim Jong-un în Rusia a avut loc luna trecută, între 12 și 17 septembrie. În timpul călătoriei sale, s-a întâlnit cu Putin la baza spațială Vostochny, apoi a vizitat fabricile de avioane militare din Komsomolsk-pe-Amur, i s-au prezentat cele mai recente avioane de luptă și rachete hipersonice ale Rusiei și a participat la inspecția comandamentului Flotei ruse din Pacific din Vladivostok.

Discuțiile anterioare privind cooperarea dintre Rusia și Coreea de Nord s-au concentrat pe arme la schimb cu hrană și energie. Cu toate acestea, traseul urmat de Kim în timpul recentei vizite sugerează dorința Rusiei de a ajuta Coreea de Nord în tehnologia vehiculelor de lansare în spațiu, care ar putea include tehnologia ICBM.

Deși nu au fost făcute declarații explicite în acest sens, la nivelul analiștilor militari se consideră că Coreea de Nord va furniza muniții suplimentare pentru a ajuta Rusia în războiul cu Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că “există motive” să se creadă că cele două părți au purtat discuții pe tema transferurilor militare, fapt pentru care Statele Unite nu vor ezita să impună noi sancțiuni “dacă și când este cazul”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău